Restauracja Hiszpanski Kolonialny 3

Cena:22.000,00 

Zapytaj o projekt
Details

Charakterystyka budynku:

Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³

Restauracja Hiszpanski Kolonialny 3
Kod firmowy projektu: HK-RS-M-3
Numer firmowy projektu: 052

„Restauracja poziomu drugiego 2” – Projekt opracowany w Architektonicznym Stylu “Hiszpański Kolonialny” – „Restauracja Hiszpański Kolonialny 3” , typu: “Fast food” (“Szybkie jedzenie”).
Mała Restauracja typu “Fast food” (szybkie jedzenie) parterowa + poddasze użytkowe (dach mansardowy) o pełnej wysokości kondygnacji (stanowiące dodatkowe pierwsze piętro budynku o pełnej wysokości kondygnacji – czyli drugą nie zależną restaurację typu “Fast food” (szybkie jedzenie)) w Stylu Architektonicznym “Hiszpański Kolonialny”. Zestawienie powierzchni pomieszczeń na parterze i ten sam układ pomieszczeń jest na poddaszu użytkowym o pełnej wysokości kondygnacji: sala konsumpcyjna 133,90m2, WC damskie 2,66m2, przedsionek WC 2,85m2, WC męskie i niepełnosprawnych 4,35m2, przedsionek 2,14m2, magazyn 8,30m2, pomieszczenie mycia pojemników 6,86m2, pomieszczenie podgrzewania posiłków 23,89m2, kotłownia 5,61m2, wiatrołap wejście główne 13,02m2, pomieszczenie socjalne 13,27m2, WC personelu 2,63m2, klatka schodowa na zapleczu dla personelu 18,36m2, korytarz 15,70m2, klatka schodowa dla klientów restauracji na sali konsumpcyjnej (obie klatki schodowe o szerokości po 130cm). Budynek restauracji jest wyposażony w dwie klatki schodowe. Powierzchnia użytkowa małej restauracji typu “Fast food” (szybkie jedzenie) parter 265,88m2 i poddasze użytkowe (dach mansardowy) 265,88m2. Razem parter + poddasze użytkowe 531,76m2  . Kubatura 2.978,93m3. Powierzchnia zabudowy 460,22m2, wysokość budynku w kalenicy 9,98m. Dwa zewnętrzne tarasy konsumpcyjne 2x 16,83m2= 33,66m2. Potrzebna minimalna powierzchnia działki (tylko pod sam budynek restauracji, nie licząc parkingu) 1.236,20m2. Minimalne wymiary działki (tylko pod sam budynek restauracji, nie licząc parkingu) szerokość 34,00m i długość 36,35m.
Technologia przygotowywania posiłków: budynek restauracji zaprojektowany pod technologię przygotowania posiłków i podawania metodą “Fast food” (szybkie jedzenie), czyli w pomieszczeniu podgrzewania posiłków, przygotowuje się w mikrofalówce np. hamburgery, hot-dogi, zapiekanki, pizza, kebaby oraz kiełbaski, kaszanka, podgrzewane w mikrofalówkach gotowe filety rybne sprzedawane w hipermarketach, fishburgery (hamburgery rybne), szaszłyki. W sprzedaży napoje np. piwo, wino, wódka, coca cola, seven up, sprite, woda mineralna, herbata, kawa, kakao, gorąca czekolada itp. Zaprojektowany budynek posiada dwie niezależnie działające restauracje typu “Fast food” (szybkie jedzenie), więc można na każdej z kondygnacji sprzedawać inny asortyment żywności i napojów. Budynek jest przede wszystkim przeznaczony pod budowę na małej działce, a w efekcie jest to lokal o podwójnej powierzchni sprzedaży.
Zaprojektowana opcja takiego budynku restauracyjnego, dobrze nadaje się w sytuacji rodzinnej np. kiedy brat ma na parterze jeden rodzaj sprzedaży żywności typu “Fast food” (szybkie jedzenie) np. hamburgery, hot-dogi, zapiekanki, pizza, kebaby oraz napoje alkoholowe piwo, wino, wódka oraz napoje coca cola, seven up, sprite, woda mineralna, herbata, kawa itp.
a na poddaszu użytkowym (o pełnej wysokości kondygnacji – pierwsze  piętro, dach mansardowy), siostra sprzedaje żywność innego rodzaju również typu”Fast food” (szybkie jedzenie) np. kiełbaski, kaszanka, podgrzewane w mikrofalówkach gotowe filety rybne sprzedawane w hipermarketach, fishburgery (hamburgery z rybą), cheeseburgery (hamburgery z żółtym serem) , szaszłyki i napoje inne niż brat np. pepsi cola, miranda, tonik, oranżada, monte dnew, redbul, black, (energii drinki), kawa kapuczino, herbaty ziołowe (różno-smakowe), kakao, gorąca czekolada itp. oraz napoje alkoholowe piwo, wino, wódka (innych firm, innych producentów niż brat).

UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji.  Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”,  opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.      

Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu drugiego 2” – „Restauracja Hiszpański Kolonialny 3” , typu: “Fast food” (“Szybkie jedzenie”).

Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 13 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 20 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 1.862.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.

Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 1.862.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.

Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji Hiszpański Kolonialny 3” – „Restauracja poziomu drugiego  2” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu przy drodze ekspresowej w Katowicach.

Do oszacowania kosztów przyjęto działkę przy istniejącym parkingu przy drodze ekspresowej w Katowicach
z dobrym dostępem do klienta o powierzchni  20 arów w cenie po 28.000zł za jeden ar.
20 arów x 28.000zł/ar = 560.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji wynosi  560.000zł.

Ze względu na układ architektoniczno-konstrukcyjny budynku (kondygnacja jest o wysokości 3,10m) ściany zewnętrzne elewacyjne są wykonana z cegły klinkierowej, do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto ceny z Katowic:
– powierzchnia użytkowa parteru                           266m2  x  3.500zł/m2   =      931.000zł
– powierzchnia użytkowa poddasza użytków        266m2  x  3.500zł/m2   =           931.000zł
Budowa restauracji:                                                                                         =     1.862.000zł

Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 1.862.000zł  +  560.000zł  =  2.422.000zł.  Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.

UWAGA:  Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów  wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2  , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2  .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski.  Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Śląskiego.

„Restauracji Hiszpański Kolonialny 3”  –  „Restauracja poziomu drugiego  2” jest to budynek parterowy w który jest zaprojektowany pod działalność gastronomiczną typu „Fast food” (szybkie jedzenie). Więc w sprzedaży ciągłej są tak zwane szybkie gorące posiłki, które są zawsze gotowe do szybkiej sprzedaży i czekają na klienta. Jest to żywność np. hamburgery, cheeseburgery, fishburgery, kebab, hot-dog, frytki, zapiekanki, pizza, itp. oraz napoje: kawa, herbata, redbull, coca-cola, seven up, sprite, woda mineralna. I cały ten wyżej wymieniony asortyment szybkich i gorących posiłków czaka na nadajście głodnego i spragnionego klienta, który chce szybko zjeść i napić się i wyjść z restauracji typu „Fast food” (szybkie jedzenie) w ciągu półgodziny (30 minut).

Określenie maksymalnej ilości klientów jaka może wejść do lokalu w jedne chwili w ciągu jednej godziny. Przyjęto, że klient spożywa „szybki posiłek” półgodziny.
powierzchnia Sali konsumpcyjnej  jednej na parterze i drugiej na poddaszu użytkowym
133,9m2  :  3m2 (powierzchnia na jedną osobę)  = 44,63 klientów
Przyjęto, że w ciągu półgodziny w restauracji „Fast food” może być maksymalnie 45 klientów, w  ciągu jednej godziny może być maksymalnie 90 klientów – na parterze i drugiej na poddaszu użytkowym, czyli 2 x 90 klientów na jedną godzinę na = 180 klientów dla obu kondygnacji . Restauracja jest otwarta codziennie przez 16 godzin na dobę od godziny 7:00 do godziny 23:00 .
Do analizy przyjęto 35 klientów na półgodziny, a zatem 70 klientów w ciągu jednej godziny.

  1. Do analizy przyjęto jaki zarobek (zyski) można osiągnąć z tej „Restauracji Hiszpański Kolonialny 3”  –  „Restauracja poziomu drugiego  2” na parterze, przyjęto szacunkowo, że każdy klient kupi:
    –  kebab                                 cena  14zł    –        zarobek na czysto   6zł
    –  herbata z cytryną            cena   5zł    –        zarobek na czysto    3zł
    czyli:
    2  x  35 klientów  x (6zł zysk kebab + 3zł zysk herbata z cytryną) = 70klientów  x 9zł  =  630zł zysk w ciągu jednej godziny
    Zysk na jeden dzień:
    16godzin  x  630zł  zysk w ciągu jednej godziny   =  10.080zł zysk na dobę
    Zysk na jeden miesiąc:
    30dni  x  10.080zł zysk na dobę  = 302.400zł zysk na miesiąc
    Zysk na rok:
    302.400zł zysk na miesiąc   x   12 miesięcy  =  3.628.800zł zysk na rok

 

  1. Do analizy przyjęto jaki zarobek (zyski) można osiągnąć z tej „Restauracji Hiszpański Kolonialny 3”  –  „Restauracja poziomu drugiego  2” na poddaszu użytkowym, przyjęto szacunkowo, że każdy klient kupi:
    –  fishburger                                 cena   12zł    –        zarobek na czysto    5zł
    –  kawa kapuczino                      cena     7zł    –        zarobek na czysto    4zł
    czyli:
    2  x  35 klientów  x (5zł zysk fishburger + 4zł zysk kawa kapuczino) = 70klientów  x 9zł  =  630zł zysk w ciągu jednej godziny
    Zysk na jeden dzień:
    16godzin  x  630zł  zysk w ciągu jednej godziny   = 10.080zł zysk na dobę
    Zysk na jeden miesiąc:
    30dni  x  10.080zł zysk na dobę  = 302.400zł zysk na miesiąc
    Zysk na rok:
    302.400zł zysk na miesiąc   x   12 miesięcy  =  3.628.800zł zysk na rok

Suma zysków na rok z obu restauracji: jednej na parterze i drugie na poddaszu użytkowym:
3.628.800zł zysk na rok z parteru  +  3.628.800zł zysk na rok z poddasze użytkowe  =  7.257.600zł  –zysk z obu restauracji na rok


Przyjęto, że na jednej zmianie pracuje:
– w restauracji na parterze  5 pracowników  razy dwie zmiany  =  10 pracowników
– w restauracji na poddaszu użytkowym  5 pracowników  razy dwie zmiany  =  10 pracowników
                                             Razem w obu restauracjach pracuje na dwie zmiany 20 pracowników

Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji –  7.257.600zł  : 2  =  3.628.800zł ,   czyli kwota 3.628.800zł  która jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji .
3.628.800zł (wypłata roczna dla 20 pracowników) : 12 miesięcy = 302.400zł – jest to miesięczna kwota przeznaczona dla 20 pracowników
302.400zł (miesięczna kwota dla 20 pracowników)  :  20pracowników  = 15.120zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 20 pracowników.
10.282zł  – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 20 pracowników.

Pozostała zarobiona kwota, w wysokości  3.628.800zł   stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.

Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji –    3.628.800zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki                    –     2.422.000zł

Stopa zwrotu budowy restauracji =  2.422.000zł  / 3.628.800zł      =   0,667 lata

Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po ponad pół roku , a dokładniej pisząc po 8 miesiącach.

Inwestycja, która zwraca się po roku w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.

Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.

Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią więcej się zapłaci,  gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.  

 

Rzut parteru

Minimalny wymiar działki

Dodatkowe informacje
  • Dostępność projektu:

    Projekt w przygotowaniu

  • Styl architektoniczny:

    „Hiszpański Kolonialny”

  • Typ:

    Zwykłe

  • Wielkość:

    Małe

  • Zabudowa:

    Wolnostojące

  • Numer firmowy projektu:

    52

  • Kod firmowy projektu:

    HK-RS-M-3

  • Kategoria:

Copyright © 2022 domyzcalegoswiata.pl

Biuro projektowe wysyłkowe gotowych projektów budowlanych
na terenie całej Polski za pośrednictwem kuriera pocztowego