„Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8” – „Restauracja poziomu siódmego 7 ” , typu: „z pełną kuchnią, dużym noclegiem i dwoma szkoleniami”
„Restauracja poziomu siódmego 7” – Projekt opracowany w Arabskim Stylu Architektonicznym „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8” . Jest to typ restauracji, która posiada na parterze kuchnię i dwie sale bankietowe i jedną sale restauracyjną: sala bankietowa 1 o powierzchni – 351,79m2 , sala bankietowa 2 o powierzchni – 381,50m2 i restauracja o powierzchni 121,14 m2 oraz pięć tarasów konsumpcyjnych o powierzchniach Nr 1 – 30,38m2 + Nr 2 – 50,20m2 + Nr 3 – 48,81m2 + Nr 4 – 50,68m2 + Nr 5 – 37,75m2 + Nr 6 – 150,60m2 + Nr 7 – 105,90m2 razem o powierzchni 474,32 m2 , które są częściowo zadaszone balkonami. W okresie lata razem powierzchna konsumpcyjna restauracji wynosi: 351,79 m2 + 381,50m2 + 121,14 m2 + 30,38m2 + 50,20m2 + 48,81m2 + 50,68m2 + 37,75m2 + 150,60m2 + 105,90m2 = 1.328,75 m2 .
W okresie lata w jednej chwili może maksymalnie przebywać w restauracji:
– na sali bankietowej nr 1 – 85 osób
– na sali bankietowej nr 2 – 94 osób
– na sali restauracyjnej – 30 osób
– na wszystkich tarasach konsumpcyjnych 119 osób
Razem w okresie lata maksymalnie w jednej chwili może przebywać: 328osób.
Na piętrze jest zaprojektowanych 22 pokoje typu „hotelowego” w których może noclegować 68 osób co dobę. 22 pokoje, w tym: 2-osobowych – 10 szt. ; 3-osobowych – 2 szt. ; 4-osobowych – 8 szt.
5-osobowych – 2 szt. Wszystkie pokoje posiadają swoje łazienki.
Na pierwszym piętrze są dwie sale szkoleniowe z salami socjalnymi (konsumpcyjnymi):
– sala szkoleniowa nr 1 o pow. 73,68 m2 + pomieszczenie socjalne (konsumpcyjne) dla sali szkoleniowej pow. 15,40 m2 + pom. techniczne dla szkoleniowca 15,97 m2
– sala szkoleniowa nr 2 o pow. 82,12 m2 + pomieszczenie socjalne (konsumpcyjne) dla sali szkoleniowej pow. 28,11 m2
Personel do budynku restauracji wchodzi od strony piwnicy, gdzie ma szatnie, pomieszczenie socjalne, łazienki, pomieszczenie socjalne z możliwością noclegu. Produkty spożywcze dostarcza się do restauracji od strony piwnicy i przez parter od strony tylnego parkingu, przez korytarz do kuchni. Personel ma możliwość spania w nocy w piwnicy w pomieszczeniu socjalnym. Wysokość kondygnacji piwnicy 3,00m , wysokość kondygnacji parteru 3,55m, wysokość kondygnacji piętra 3,16m. W budynku restauracji są dwie klatki schodowe: jedna z piwnicy przez parter, na piętro – tylko dla personelu oraz jedna klatka schodowe z parteru na piętro dla klientów i personelu.
Parametry budynku „Restauracja poziomu siódmego 7” „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8”: Powierzchnia zabudowy – 2.516,88m2 ; kubatura – 22.520,22m3 ; kąt nachylenia połaci dachowej 20O ; wysokość budynku w kalenicy – 14,07m ; minimalna potrzebna powierzchnia działki budowlanej (tylko pod sam budynek, nie licząc parkingu) 4.737,14 m2 ; minimalna szerokość działki – 76,98m ; minimalna długość działki – 61,53m ; szerokość budynku – 66,99m ; długość budynku – 51,92m.
Razem powierzchnia użytkowa budynku Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8 – 1.500,52m2 + 1.547,47m2 + 704,74m2 = 3.752,73m2
Zestawienie powierzchni pomieszczeń:
Piwnica – część magazynowa i socjalna personelu:
1. Magazyn – 298,77m2 ; 2. Magazyn ziemniaków – 9,88m2 ; 3. Klatka schodowa – 28,16m2 4. Wiatrołap – 15,00m2 ; 5. Hall nr 1 – 33,46m2 ; 6. Chłodnia – 43,37m2 ; 7. Magazyn napojów – 8,59m2 ; 8. Magazyn alkoholi – 9,04m2 ; 9. Kotłownia ze składem opału – 35,45m2 ; 10. Pom. socjalne nr 1 – 28,26m2 ; 11. Pralnia z suszarnią bielizny – 82,07m2 ; 12. Pom. socjalne – noclegownia – 28,11m2 ; 13. Hall nr 2 – 21,92m2 ; Pomieszczenie na środki czystości – 17,06m2 ; 14. Szatnia dla personelu – 24,75m2 ; 15. Pomieszczenie techniczne – 8,36m2 ; 16. Łazienka kobiet – 9,83m2 ; 17. Łazienka mężczyzn – 8,68m2
Razem powierzchnia użytkowa piwnicy – 704,74m2
Parter – część restauracyjna:
- Sala bankietowa nr 1 – 351,79m2 ; 2. Wiatrołap – 7,21 m2 ; 3. Korytarz + klatka schodowa nr 1 – 32,51m2 ; 4. Biuro dla kuchni – 15,00m2 ; 5. Korytarz nr 2 – 32,05m2 ; 6. Magazyn – 8,59m2 ; 7. Magazyn alkoholi – 9,14m2 ; 8. WC kobiet – 8,77m2 ; 9. WC mężczyzn – 8,79m2 ; 10. WC niepełnosprawnych – 3,93m2 ; 11. Pom. techniczne – 7,01m2 ; 12. Magazyn zasobów – 11,62m2 ; 13. Magazyn na napoje – 8,74m2 ; 14. Pom. socjalne dla personelu – 33,40m2 ; 15. Korytarz nr 3 – 17,65m2 ; 16. Pomieszczenia na warzywa – 3,34m2 ; 17. Pom. na owoce – 3,47m2 ; 18. Przechowalnia i mycie jaj – 4,27m2 ; 19. Mycie warzyw i owoców – 3,70m2 ; 20. Obróbka mięsa – 4,36m2 ; 21. Chłodnia nr 1 – 4,93m2 ; 22. Chłodnia nr 2 – 4,52m2 ; 23. Obieralnia + wyparzalnia – 4,40m2 ; 24. Magazyn produktów sypkich – 3,67m2 ; 25. Magazyn naczyń kuchennych – 7,01m2 ; 26. Kuchnia – 111,76m2 ; 27. Zmywalnia naczyń – 10,32m2 ; 28. Przedsionek – 3,67m2 ; 29. Pom. na odpadki – 4,64m2 ; 30. Rozdzielnia kelnerska – 46,92m2 ; 31. Sala restauracyjna – 121,14m2 ; 32. Wiatrołap nr 1 – 16,11m2 ; 33. Szatnia – 13,91m2 ; 34. Hall nr 4 + klatka schodowa nr 2 – 105,71m2 ; 35. Winda towarowo-osobowa – 10,07m2 ; 36. Recepcja – 19,72m2 ; 37. Sala bankietowa nr 2 – 381,50m2 ; 38. WC damskie – 15,39m2 ; 39. WC niepełnosprawnych – 9,31m2 ; 40. WC męskie – 16,07m2 ; 41. Wiatrołap nr 2 – 15,61m2 ; 42. Szatnia – 35,26m2
Razem powierzchnia użytkowa parteru = 1.547,47m2
Taras konsumpcyjny 1 – 30,38m2 ; Taras konsumpcyjny 2 – 50,20m2 ; Taras konsumpcyjny 3 – 48,81m2 ; Taras konsumpcyjny 4 – 50,68m2 ; Taras konsumpcyjny 5 – 37,75m2 ; Taras konsumpcyjny 6 – 150,60m2 ; Taras konsumpcyjny 7 – 105,90m2. Razem powierzchnia tarasów konsumpcyjnych = 474,32m2
Piętro – część hotelowa:
1. Pokój 4-osobowy – 42,74m2 ; 2. Łazienka – 4,42m2 ; 3. Pokój 3-osobowy – 23,37m2 ; 4. Łazienka – 4,42m2 ; 5. Łazienka – 4,42m2 ; 6. Pokój 4-osobowy – 29,91m2 ; 7. Pokój 4-osobowy – 25,16m2 ; 8. Łazienka – 5,55m2 ; 9. Hall nr 1 – 56,64m2 ; 10. Pokój 4-osobowy – 42,97m2 ; 11. Łazienka – 4,40m2 ; 12. Pokój 4-osobowy – 30,07m2 ; 13. Łazienka – 4,40m2 ; 14. Łazienka – 4,40m2 ; 15. Pokój 5-osobowy – 42,36m2 ; 16. Sala wypoczynkowa – 141,11m2 ; 17. Hall nr 2 – 103,60m2 ; 18. WC kobiet – 8,77m2; 19. WC mężczyzn – 8,79m2 ; 20. WC- Niepełnosprawnych – 3,93m2 ; 21. Pom. porządkowe – 7,01m2 ; 22. Magazyn czystej pościeli – 11,62m2 ; 23. Magazyn brudnej pościeli – 8,74m2 ; 24. Pom. socjalne dla Sali szkoleniowej nr 1 – 15,40m2 ; 25. Sala szkoleniowa nr 1 – 73,68m2 ; 26. Pokój 4-osobowy – 30,62m2 ; 27. Łazienka – 4,66m2 ; 28. Pom. techniczne dla szkolenia – 15,97m2 ; 29. Magazyn – 4,52m2 ; 30. Składzik – 7,01m2 ; 31. Sala szkoleniowa nr 2 – 82,12m2 ; 32. Pom. socjalne dla Sali szkoleniowej nr 2 – 28,11m2 ; 33. Pokój 3-osobowy – 22,00m2 ; 34. Łazienka – 3,88m2 ; 35. Łazienka – 3,88m2 ; 36. Pokój 2-osobowy – 22,57m2 ; 37. Pokój 2-osobowy – 21,59m2 ; 38. Łazienka – 3,88m2 ; 39. Łazienka – 3,94 ; 40. Pokój 2-osobowy – 22,44 ; 41. Pokój 2-osobowy – 22,44 ; 42. Łazienka – 3,88 ; 43. Łazienka – 3,89m2 ; 44. Pokój 2-osobowy 22,43m2 ; 45. Hall nr 3 – 89,64m2 ; 46. Pokój 4-osobowy – 35,87m2 ; 47. Łazienka – 4,66m2 ; 48. Łazienka – 4,65m2 ; 49. Pokój 2-osobowy – 14,86m2 ; 50. Pom. administracyjne – 9,07m2 ; 51. Pokój 2-osobowy – 14,69m2 ; 52. Łazienka – 4,70m2 ; 53. Łazienka – 15,10m2 ; 54. Pokój 4-osobowy – 35,46m2; 55. Pokój 2-osobowy – 22,47m2 ; 56. Łazienka – 3,88m2 ; 57. Łazienka – 3,88m2 ; 58. Pokój 2-osobowy – 22,47m2 ; 59. Pokój 2-osobowy – 22,85m2 ; 60. Łazienka – 3,88m2 ; 61. Łazienka – 3,88m2 ; 62. Pokój 5-osobowy – 36,86m2 ; 63. Klatka schodowa – 103,71m2 ; 64. Winda towarowo-osobowa
Razem powierzchnia użytkowa piętra – 1.500,52m2
Pokoje 2-osobowe – 10szt ; Pokoje 3-osobowe – 2szt ; Pokoje 4-osobowe – 8szt;
Pokoje 5-osobowe – 2szt.
UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji. Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.