Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8

Cena:45.000,00 

Zapytaj o projekt
Details

Charakterystyka budynku:

Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³

Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8
Kod firmowy projektu: TZEF-RS-D-8
Numer firmowy projektu: 071

„Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8”  – „Restauracja poziomu siódmego 7 ” , typu: „z pełną kuchnią, dużym noclegiem i dwoma szkoleniami”

„Restauracja poziomu siódmego 7” – Projekt opracowany w Arabskim Stylu Architektonicznym „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8” . Jest to typ restauracji, która posiada na parterze kuchnię i dwie sale bankietowe i jedną sale restauracyjną: sala bankietowa 1 o powierzchni – 351,79m2  ,  sala bankietowa 2 o powierzchni – 381,50m2 i restauracja o powierzchni 121,14 m2  oraz pięć tarasów konsumpcyjnych o powierzchniach Nr 1 – 30,38m2  + Nr 2 – 50,20m2 + Nr 3 – 48,81m2 + Nr 4 – 50,68m2 + Nr 5 – 37,75m2 + Nr 6 – 150,60m2  + Nr 7 – 105,90m2   razem o powierzchni   474,32 m2  , które są częściowo zadaszone balkonami.  W okresie lata razem powierzchna konsumpcyjna restauracji wynosi: 351,79 m2 + 381,50m+ 121,14 m2 + 30,38m2 + 50,20m2 + 48,81m2 + 50,68m2 + 37,75m2 + 150,60m2 + 105,90m2 = 1.328,75 m2 .
W okresie lata w jednej chwili może maksymalnie przebywać w restauracji:
– na sali bankietowej nr 1 – 85 osób
– na sali bankietowej nr 2 – 94 osób
– na sali restauracyjnej  – 30 osób
– na wszystkich tarasach konsumpcyjnych 119 osób
Razem w okresie lata maksymalnie w jednej chwili może przebywać: 328osób.
Na piętrze jest zaprojektowanych 22 pokoje typu „hotelowego” w których może noclegować 68 osób co dobę.  22 pokoje, w tym: 2-osobowych – 10 szt. ; 3-osobowych – 2 szt. ;  4-osobowych – 8 szt.
5-osobowych –  2 szt. Wszystkie pokoje posiadają swoje łazienki.
Na pierwszym piętrze są dwie sale szkoleniowe z salami socjalnymi (konsumpcyjnymi):
– sala szkoleniowa nr 1 o pow. 73,68 m2 + pomieszczenie socjalne (konsumpcyjne) dla sali szkoleniowej pow. 15,40 m2  + pom. techniczne dla szkoleniowca  15,97 m2
– sala szkoleniowa nr 2 o pow. 82,12 m2 + pomieszczenie socjalne (konsumpcyjne) dla sali szkoleniowej pow. 28,11 m2
Personel do budynku restauracji wchodzi od strony piwnicy, gdzie ma szatnie, pomieszczenie socjalne, łazienki, pomieszczenie socjalne z możliwością noclegu. Produkty spożywcze dostarcza się do restauracji od strony piwnicy i przez parter od strony tylnego parkingu, przez korytarz do kuchni. Personel ma możliwość spania w nocy w piwnicy w pomieszczeniu socjalnym. Wysokość kondygnacji piwnicy 3,00m , wysokość kondygnacji parteru 3,55m, wysokość kondygnacji piętra 3,16m. W budynku restauracji są dwie klatki schodowe: jedna z piwnicy przez parter, na piętro – tylko dla personelu oraz jedna klatka schodowe z parteru na piętro dla klientów i personelu.

Parametry budynku „Restauracja poziomu siódmego  7” „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki  8”:  Powierzchnia zabudowy – 2.516,88m2  ; kubatura – 22.520,22m3  ; kąt nachylenia połaci dachowej 20O  ; wysokość budynku w kalenicy – 14,07m ; minimalna potrzebna powierzchnia działki budowlanej (tylko pod sam budynek, nie licząc parkingu)   4.737,14 m2 ;  minimalna szerokość działki – 76,98m  ; minimalna długość działki – 61,53m ; szerokość budynku – 66,99m ; długość budynku – 51,92m.

Razem powierzchnia użytkowa budynku Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki  8 – 1.500,52m2  + 1.547,47m2  + 704,74m2  = 3.752,73m2

Zestawienie powierzchni pomieszczeń:

Piwnica – część magazynowa i socjalna personelu:
1. Magazyn – 298,77m2 ; 2. Magazyn ziemniaków – 9,88m2  ; 3. Klatka schodowa – 28,16m2  4. Wiatrołap – 15,00m2 ; 5. Hall nr 1 – 33,46m2 ; 6. Chłodnia – 43,37m2 ; 7. Magazyn napojów – 8,59m2 ; 8. Magazyn alkoholi – 9,04m2 ; 9. Kotłownia ze składem opału – 35,45m2 ; 10. Pom. socjalne nr 1 – 28,26m2 ; 11. Pralnia z suszarnią bielizny – 82,07m2 ; 12. Pom. socjalne – noclegownia – 28,11m2 ; 13. Hall nr 2 – 21,92m2 ; Pomieszczenie na środki czystości – 17,06m2 ; 14. Szatnia dla personelu – 24,75m2 ; 15. Pomieszczenie techniczne – 8,36m2 ; 16. Łazienka kobiet – 9,83m2 ; 17. Łazienka mężczyzn – 8,68m2
Razem powierzchnia użytkowa piwnicy – 704,74m2

Parter – część restauracyjna:

  1. Sala bankietowa nr 1 – 351,79m2 ; 2. Wiatrołap – 7,21 m2 ; 3. Korytarz + klatka schodowa nr 1 – 32,51m2  ; 4. Biuro dla kuchni – 15,00m2 ; 5. Korytarz nr 2 – 32,05m2 ; 6. Magazyn – 8,59m2 ; 7. Magazyn alkoholi – 9,14m2 ; 8. WC kobiet – 8,77m2  ; 9. WC mężczyzn – 8,79m2  ; 10. WC niepełnosprawnych – 3,93m2 ; 11. Pom. techniczne – 7,01m2 ; 12. Magazyn zasobów – 11,62m2 ; 13. Magazyn na napoje – 8,74m2 ; 14. Pom. socjalne dla personelu – 33,40m2 ; 15. Korytarz nr 3 – 17,65m2 ; 16. Pomieszczenia na warzywa – 3,34m2 ; 17. Pom. na owoce – 3,47m2 ; 18. Przechowalnia i mycie jaj – 4,27m2 ; 19. Mycie warzyw i owoców – 3,70m2 ; 20. Obróbka mięsa – 4,36m2 ; 21. Chłodnia nr 1 – 4,93m2 ; 22. Chłodnia nr 2 – 4,52m2 ; 23. Obieralnia + wyparzalnia – 4,40m2 ; 24. Magazyn produktów sypkich – 3,67m2 ; 25. Magazyn naczyń kuchennych – 7,01m2 ; 26. Kuchnia – 111,76m2 ; 27. Zmywalnia naczyń – 10,32m2 ; 28. Przedsionek – 3,67m2 ; 29. Pom. na odpadki – 4,64m2 ; 30. Rozdzielnia kelnerska – 46,92m2  ; 31. Sala restauracyjna – 121,14m2 ; 32. Wiatrołap nr 1 – 16,11m2 ; 33. Szatnia – 13,91m2 ; 34. Hall nr 4 + klatka schodowa nr 2 – 105,71m2 ; 35. Winda towarowo-osobowa – 10,07m2 ; 36. Recepcja – 19,72m2 ; 37. Sala bankietowa nr 2 – 381,50m2 ; 38. WC damskie – 15,39m2 ; 39. WC niepełnosprawnych – 9,31m2 ; 40. WC męskie – 16,07m2 ; 41. Wiatrołap nr 2 – 15,61m2 ; 42. Szatnia – 35,26m2
    Razem powierzchnia użytkowa parteru  = 1.547,47m2

Taras konsumpcyjny 1 – 30,38m2 ; Taras konsumpcyjny 2 – 50,20m2 ; Taras konsumpcyjny 3 – 48,81m2 ; Taras konsumpcyjny 4 – 50,68m2  ; Taras konsumpcyjny 5 – 37,75m2 ; Taras konsumpcyjny 6 – 150,60m2 ; Taras konsumpcyjny 7 – 105,90m2. Razem powierzchnia tarasów konsumpcyjnych  =  474,32m2

Piętro – część hotelowa:
1. Pokój 4-osobowy – 42,74m2 ; 2. Łazienka – 4,42m2 ; 3. Pokój 3-osobowy – 23,37m2  ; 4. Łazienka – 4,42m2 ; 5. Łazienka – 4,42m2 ; 6. Pokój 4-osobowy – 29,91m2 ; 7. Pokój 4-osobowy  –  25,16m2 ;  8. Łazienka – 5,55m2 ; 9. Hall nr 1 – 56,64m2 ; 10. Pokój 4-osobowy – 42,97m2 ; 11. Łazienka – 4,40m2 ; 12. Pokój 4-osobowy – 30,07m2 ; 13. Łazienka – 4,40m2 ; 14. Łazienka – 4,40m2 ; 15. Pokój 5-osobowy – 42,36m2 ; 16. Sala wypoczynkowa – 141,11m2 ; 17. Hall nr 2 – 103,60m2 ; 18. WC kobiet – 8,77m2; 19. WC mężczyzn – 8,79m2 ; 20. WC- Niepełnosprawnych – 3,93m2 ; 21. Pom. porządkowe – 7,01m2 ; 22. Magazyn czystej pościeli – 11,62m2 ; 23. Magazyn brudnej pościeli – 8,74m2 ; 24. Pom. socjalne dla Sali szkoleniowej nr 1 – 15,40m2 ; 25. Sala szkoleniowa nr 1 – 73,68m2 ; 26. Pokój 4-osobowy – 30,62m2 ; 27. Łazienka – 4,66m2 ; 28. Pom. techniczne dla szkolenia – 15,97m2 ; 29. Magazyn – 4,52m2 ; 30. Składzik – 7,01m2 ; 31. Sala szkoleniowa nr 2 – 82,12m2 ; 32. Pom. socjalne dla Sali szkoleniowej nr 2 – 28,11m2 ; 33. Pokój 3-osobowy – 22,00m2 ; 34. Łazienka – 3,88m2 ; 35. Łazienka – 3,88m2 ; 36. Pokój 2-osobowy – 22,57m2 ; 37. Pokój 2-osobowy – 21,59m2 ; 38. Łazienka – 3,88m2 ; 39. Łazienka – 3,94 ; 40. Pokój 2-osobowy – 22,44 ; 41. Pokój 2-osobowy – 22,44 ; 42. Łazienka – 3,88 ; 43. Łazienka – 3,89m2 ; 44. Pokój 2-osobowy 22,43m2 ; 45. Hall nr 3 – 89,64m2 ; 46. Pokój 4-osobowy – 35,87m2 ; 47. Łazienka – 4,66m2 ; 48. Łazienka – 4,65m2 ; 49. Pokój 2-osobowy – 14,86m2 ; 50. Pom. administracyjne – 9,07m2 ; 51. Pokój 2-osobowy – 14,69m2 ; 52. Łazienka – 4,70m2 ; 53. Łazienka – 15,10m2 ; 54. Pokój 4-osobowy – 35,46m2; 55. Pokój 2-osobowy – 22,47m2 ; 56. Łazienka – 3,88m2 ; 57. Łazienka – 3,88m2 ; 58. Pokój 2-osobowy – 22,47m2 ; 59. Pokój 2-osobowy – 22,85m2 ; 60. Łazienka – 3,88m2 ; 61. Łazienka – 3,88m2 ; 62. Pokój 5-osobowy – 36,86m2 ; 63. Klatka schodowa – 103,71m2 ; 64. Winda towarowo-osobowa
Razem powierzchnia użytkowa piętra  – 1.500,52m2
Pokoje 2-osobowe – 10szt ; Pokoje 3-osobowe – 2szt ; Pokoje 4-osobowe – 8szt;
Pokoje 5-osobowe – 2szt.

UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji.  Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”,  opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.      

„Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8”  – „Restauracja poziomu siódmego 7 ” , typu: „z pełną kuchnią, dużym noclegiem i dwoma szkoleniami”

Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu siódmego 7” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8” :
Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana powierzchnia działki budowanej pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 48 ary. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne, hotelarskie oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 65 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 12.500.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta.  W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np. wesela (budynek posiada dwie sale: konsumpcyjna i taneczną), chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Budynek posiada dwie sale szkoleniowe z dwoma salami socjalnymi (konsumpcyjnymi)
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.

Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 12.500.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.

Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8 – „Restauracja poziomu siódmego 7” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu autostrady na przedmieściu (na trasie tranzytowej, przelotowej przy mieście) Poznania.
Ceny działek wahają się w przedziale od 10.000zł za ar do 30.000zł za ar. Do szacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni 60 arów po 30.000zł za jeden ar.
65 arów x 30.000zł/ar = 1.950.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji jest 1.950.000zł.

Do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto 3.400zł za jeden metr kwadratowy dla parteru o wysokości kondygnacji 3,55m  i piętra o wysokości kondygnacji 3,16m oraz 2.800zł za jeden metr kwadratowy budowę piwnicy o wysokości 3,00m. Czyli:
Piwnica:      705m2   x   2.800zł/m2  =    1.974.000zł
Parter:     1.548m2 x 3.400zł/m2  =       5.263.200zł
Piętro:     1.500m2 x 3.400zł/m2  =       5.100.000zł
Razem budowa restauracji      =      12.337.200zł

Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to – 1.950.000zł + 12.337.200zł = 14.287.200zł.   Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.

UWAGA:  Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów  wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2  , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2  .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski.  Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Wielkopolskiego z przedmieść Poznania.

Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8 „Restauracja poziomu siódmego 7”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu  50zł – zarobek na czysto 15zł
– średnia cena śniadania 25zł – zarobek na czysto 7zł
– średnia cena kolacji 25zł – zarobek na czysto 7zł

W budynku restauracji na piętrze jest 22 pokoje, w których może mieszkać co noc 68 osób. Cena noclegu 50zł za jedną dobę – zysk na czysto 30zł.

Do kalkulacji przyjęto średnio wynajęcie co dobę, pokoi przez 50 osób. Głównie przez kierowców TIRów:
50 osób x 30zł (zysk)  = 1.500zł  – zysk na dobę

kierowca TIRa i inna osoba noclegująca musi zjeść kolację i śniadanie – czyli zysk 7zł + 7zł = 14zł
50 osób x 14zł (zysk)  =  700zł – zysk na dobę

Do kalkulacji przyjęto, że co dziennie do restauracji w ciągu 12 godzin przyjedzie 200 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 800 klientów, którzy zjedzą objad, średnio po 50 zł – czyli zysk 15zł.
800 osób x 15 zł (zysk) = 12.000zł – zysk na dobę

Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 8 „Restauracja poziomu siódmego 7”:
– wynajęcie pokoi dla 50 osób      –      1.500zł zysk na dobę
– śniadanie i kolacja dla 50 osób  –       700zł zysk na dobę
– objady dla 800 osób                    –     12.000zł zysk na dobę
                        Razem                      –   14.200zł zysk na dobę

Zysk na jeden miesiąc:
30 dni x 14.200zł zysk na dobę  =  426.000zł – średni zysk na jeden miesiąc

Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 336.000zł = 5.112.000zł – zysk na jeden rok

Kwota 3.000.000zł jest przeznaczana na wypłaty dla personelu. A pozostała kwota w wysokości 2.112.000zł stanowi zysk dla właściciela restauracji.
Przyjęto, że restauracja pracuje codziennie, czyli są cztery zmiany i na każdej zmianie jest średnio 11 osób. Czyli w restauracji pracuje 44 osoby. W przypadku zatrudnienia 44 osób w restauracji (gdyż jest to praca zmianowa całodobowa) wychodzi średnia wypłata brutto na osobę 3.000.000zł : 12 miesięcy = 250.000zł (wypłaty miesięczne dla 44 pracowników).
250.000zł : 44 osób = 5.682zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 44 pracowników.
3.864zł  – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 44 pracowników.

Pozostała zarobiona kwota, w ilości 2.112.000zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.

Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji –   2.112.000zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki                    – 14.287.200zł

Stopa zwrotu restauracji =  14.287.200zł / 2.112.000zł = 6,76 lat

Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po 6,5 roku, a dokładniej pisząc po 82 miesiącach.

Inwestycja, która zwraca się po 6,5 roku w 100% – to znaczy, że jest to dobra inwestycja.

Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.

Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią więcej się zapłaci,  gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.

Rzut parteru

Minimalny wymiar działki

Dodatkowe informacje
  • Dostępność projektu:

    Projekt w przygotowaniu

  • Styl architektoniczny:

    „Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki”

  • Typ:

    Zwykłe

  • Wielkość:

    Duże

  • Zabudowa:

    Wolnostojące

  • Numer firmowy projektu:

    71

  • Kod firmowy projektu:

    TZEF-RS-D-8

  • Kategorie: ,

Copyright © 2022 domyzcalegoswiata.pl

Biuro projektowe wysyłkowe gotowych projektów budowlanych
na terenie całej Polski za pośrednictwem kuriera pocztowego