Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7

Cena:35.000,00 

Zapytaj o projekt
Details

Charakterystyka budynku:

Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³

Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7
Kod firmowy projektu: TZEF-RS-D-7
Numer firmowy projektu: 067

„Restauracja poziomu szóstego 6 ” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki  7”  , typu: „z pełną kuchnią i dużym noclegiem”

„Restauracja poziomu szóstego 6” – Projekt opracowany w Europejskim Stylu Architektonicznym „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7” . Jest to typ restauracji, która posiada na parterze kuchnię i dwie sale bankietowe: sala bankietowa 1 o powierzchni – 203,92m2  i  sala bankietowa 2 o powierzchni – 342,79m2 oraz cztery tarasy konsumpcyjne o powierzchniach Nr 1 – 64,64m2  + Nr 2 – 77,70m2 + Nr 3 – 22,79m2 + Nr 4 – 47,86m2 + Nr 5 – 64,47m2   razem o powierzchni   277,46 m2  , które są częściowo zadaszone balkonami.
Na piętrze jest zaprojektowanych 30 pokoi typu „hotelowego” w których może noclegować 71 osób co dobę.  30 pokoi, w tym: 1-osobowych – 2 szt. ; 2-osobowych – 19 szt. ; 3-osobowych – 5 szt. ;  4-osobowych – 4 szt. Wszystkie pokoje posiadają oddzielne łazienki z wyjątkiem czterech pokoi, które posiadają jedną łazienkę na dwa pokoje w wydzielonych segmentach noclegowych.
WC dla niepełnosprawnych znajduje się na parterze, a WC dla kobiet i WC dla mężczyzn znajduje się piwnicy.
Personel do budynku restauracji wchodzi od strony piwnicy, gdzie ma szatnie, pomieszczenie socjalne, łazienkę. Produkty spożywcze dostarcza się do restauracji od strony piwnicy i przez parter od strony tylnego parkingu, przez korytarz do kuchni. Personel ma możliwość spania w nocy w piwnicy w pomieszczeniu socjalnym. Wysokość kondygnacji w piwnicy 3,25m , wysokość kondygnacji parteru i piętra po 3,25m. W budynku restauracji są cztery klatki schodowe: jedna z piwnicy na parter – tylko dla personelu oraz trzy klatki schodowe od piwnicy po piętro dla klientów i personelu.

Parametry budynku „Restauracja poziomu szóstego  6” „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki  7”:
Powierzchnia zabudowy – 1.825,98m2  ; kubatura – 17.402,96m3  ; kąt nachylenia połaci dachowej 20O  ; wysokość budynku w kalenicy – 13,00m ; minimalna potrzebna powierzchnia działki budowlanej (tylko pod sam budynek, nie licząc parkingu)   4.123 m2 ;  minimalna szerokość działki – 69,89m  ; minimalna długość działki – 59,00m ; szerokość budynku – 57,38m ; długość budynku – 48,63m.

Razem powierzchnia użytkowa budynku „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki  7 – 1.078,80m2  + 1.149,32m2  + 1.081,99m2  = 3.310,11m2

Zestawienie powierzchni pomieszczeń:

Piwnica – część magazynowa i socjalna personelu:
1. Wiatrołap 1 – 8,12m2 ; 2. Kotłownia + skład opału – 15,82m2  ; 3. Korytarz – 11,40m2  ; 4. Klatka schodowa 2 – 19,90m2  ; 5. Schowek sanitarny – 4,11m2  ; 6. Szatnia personelu – 21,97m2  ; 7. Pomieszczenie socjalne 1- 19,32m2 ; 8. Łazienka personelu 1 –  4,74m2  ; 9. Pomieszczenie socjalne 2 – 18,27m2   ; 10. Łazienka personelu 2 –  4,73m2  ; 11. Pralnia z suszarnią – 24,30m2   ; 12. Pomieszczenie gospodarcze 1 – 236,37m2  ; 13. Klatka schodowa 4 – 25,38m2  ; 14. Wiatrołap 2 – 8,53m2  ; 15. Pomieszczenie techniczne – 50,37m2  ; 16. Hall 2 – 77,76m2  ; 17. Hall + schody 1 – 134,94m2  ; 18. Magazyn 1 – 17,11m2   ; 19. Magazyn warzyw 2 – 17,22m2  ; 20. Magazyn produktów sypkich 3 – 17,30m2   ; 21. Chłodnia 4 – 21,10m2   ; 22. Magazyn 5 – 11,71m2  ; 23. Magazyn 6 – 11,79m2  ;  24. Pomieszczenie gospodarcze 2 – 134,11m2  ; 25. Klatka schodowa 3 – 25,43m2  ; 26. Pomieszczenie techniczne – 60,03m2 ; 27. WC- Męskie – 38,73m2  ; WC- Damskie – 38,31m2 .
Razem powierzchnia użytkowa piwnicy  = 1.078,80m2  ;

Parter – część restauracyjna:
1. Pomieszczenie administracyjne – 40,24m2   ; 2. Korytarz – 17,00m2  ; 3. Klatka schodowa 2 – 19,90m2 ; 4. Magazyn 1 – 9,79m2  ; 5. Chłodnia – 7,95m2  ; 6. Pomieszczenie na środki czystości – 4,11m2 ; 7. Zmywalnia naczyń – 29,54m2  ; 8. Przygotowywanie warzyw i jaj – 7,25m2 ; 9. Kuchnia – 53,72m2  ; 10. Wydawanie posiłków – 32,32m2  ; 11. Sala bankietowa 1 – 203,99m2  ; 12. Klatka schodowa 3 – 25,80m2  ;  13. Pomieszczenie techniczne – 59,72m2  ; 14. Lobby + schody – 144,03m2  ; 15. Wiatrołap 1 – 15,07m2  ; 16. WC niepełnosprawnych – 14,56m2  ; 17. Recepcja – 26,79m2 ;   18. Szatnia – 9,81m2  ; 19. Sala bankietowa 2 – 342,79m2  ;  20. Klatka schodowa 4 – 25,38m2  ; 21. Pomieszczenie techniczne 59,63m2
Razem powierzchnia użytkowa parteru  = 1.149,32m2

Taras konsumpcyjny 1 – 64,64m2 ; Taras konsumpcyjny 2 – 77,70m2 ; Taras konsumpcyjny 3 – 22,79m2 ; Taras konsumpcyjny 4 – 47,86m2 ; Taras konsumpcyjny 5 – 64,47m2  = 277,46m2

Piętro – część hotelowa:
1. Hall schody 1 – 221,71m2 ; 2. Pokój 3-osobowy – 28,10m2 ; 3. Korytarz – 6,78m2  ; 4. Pokój 2-osobowy – 14,11m2  ; 5. Łazienka na dwa pokoje – 7,33m2  ; 6. Klatka schodowa 2 – 25,43m2  ; 7. Hall 2 – 25,30m2  ; 8. Pokój 2-osobowy – 17,59m2 ; 9. Łazienka – 4,79m2  ; 10. Łazienka – 4,62m2  ; 11. Pokój 2-osobowy – 17,58m2 ; 12. Pokój 2-osobowy – 15,71m2 ; 13. Łazienka – 4,62m2  ; 14. Pokój 3-osobowy – 21,00m2  ; 15. Łazienka – 5,86m2 ; 16. Pokój 2-osobowy – 15,90m2   ; 17. Łazienka – 4,71m2  ; 18. Pokój 2-osobowy – 16,04m2  ; 19. Łazienka – 4,53m2   ; 20. Pokój 3-osobowy – 20,62m2 ; 21. Łazienka – 4,62m2  ; 22. Łazienka – 4,88m2 ; 23. Pokój 3-osobowy – 20,38m2 ; 24. Magazyn czystej bielizny – 12,60m2 ; 25. Łazienka – 5,92m2  ;  26. Pokój 2-osobowy – 18,79m2  ; 27. Pokój 4-osobowy – 26,34m2  ; 28. Łazienka – 7,79m2  ; 29. Magazyn brudnej bielizny – 10,05m2  ;  30. Pokój 1-osobowy – 11,40m2  ;  31. Łazienka – 3,25m2  ; 32. Łazienka – 3,25m2  ; 33. Pokój 1-osobowy – 11,70m2 ; 34. Łazienka – 9,09m2  ;  35. Pokój 4-osobowy – 30,60m2  ; 36. Łazienka – 4,64m2 ; 37. Pokój 4-osobowy – 28,34m2 ; 38. Łazienka – 4,63m2 ; 39. Pokój 2-osobowy – 19,31m2  ; 40. Łazienka – 4,62m2 ; 41. Pokój 2-osobowy – 18,27m2  ; 42. Łazienka – 4,62m2  ; 43. Pokój 2-osobowy – 19,02m2  ; 44. Pokój 3-osobowy – 24,67m2  ; 45. Łazienka – 4,62m2 ;  46. Pokój 2-osobowy – 15,71m2  ; 47. Łazienka – 4,62m2  ; 48. Pokój 2-osobowy – 15,72m2  ; 49. Łazienka – 4,62m2  ; 50. Łazienka – 4,62m2  ; 51. Pokój 2-osobowy – 15,70m2  ; 52. Hall 3 – 42,61m2  ;  53. Łazienka – 4,62m2  ; 54. Pokój 2-osobowy – 15,70m2 ;  55. Pokój 2-osobowy – 15,70m2  ;  56. Łazienka – 4,64m2  ; 57. Łazienka – 4,64m2  ; 58. Pokój 2-osobowy – 15,74m2  ; 59. Łazienka – 4,38m2  ; 60. Pokój 2-osobowy – 13,53m2   ; 61. Łazienka – 4,38m2 ; 62. Pokój 2-osobowy – 13,53m2  ; 63. Klatka schodowa – 26,75m2  ; 64. Korytarz – 6,47m2  ; 65. Łazienka na dwa pokoje – 7,21m2  ; 66. Pokój 4-osobowy – 30,03m2  ; 67. Pokój 2-osobowy – 12,65m2 ;
Razem powierzchnia użytkowa piętra  = 1.081,99m2

UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji.  Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”,  opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.      

„Restauracja poziomu szóstego 6 ” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7”  , typu: „z pełną kuchnią i dużym noclegiem”

Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu szóstego 6” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7” :

Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana powierzchnia działki budowanej pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 42 ary. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne, hotelarskie oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 60 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 10.000.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta.  W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np.  małe wesela (budynek posiada dwie sale: konsumpcyjna i taneczną), chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.

Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 10.000.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.

Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji  Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki  7” – „Restauracja poziomu szóstego 6” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu autostrady poza miastem (na trasie tranzytowej, przelotowej w polach lub lasach) w okolicach Wrocławia w województwie Dolnośląskim.
Ceny działek wahają się w przedziale od 10.000zł za ar do 30.000zł za ar. Do szacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni 60 arów po 23.000zł za jeden ar.
60 arów x 23.000zł/ar = 1.380.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji jest 1.380.000zł.

Do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto 3.200zł za jeden metr kwadratowy dla parteru i piętra o wysokości kondygnacji 3,25m oraz 2.400zł za jeden metr kwadratowy budowę piwnicy o wysokości 3,25m. Czyli:
Piwnica:  1.079m2 x 2.400zł/m2  =      2.589.600zł
Parter:     1.149m2 x 3.200zł/m2  =     3.676.800zł
Piętro:     1.082m2 x 3.200zł/m2  =     3.462.400zł
Razem budowa restauracji      =      9.728.800zł

Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to – 1.380.000zł + 9.728.800zł = 11.108.800zł.   Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.

UWAGA:  Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów  wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2  , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2  .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski.  Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Dolnośląskiego.

Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7” „Restauracja poziomu szóstego 6”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu  50zł – zarobek na czysto 15zł
– średnia cena śniadania 25zł – zarobek na czysto 7zł
– średnia cena kolacji 25zł – zarobek na czysto 7zł

W budynku restauracji na piętrze jest 30 pokoi, w których może mieszkać co noc 71 osób. Cena noclegu 50zł za jedną dobę – zysk na czysto 30zł.

Do kalkulacji przyjęto średnio wynajęcie co dobę, pokoi przez 55 osób. Głównie przez kierowców TIRów:
55 osób x 30zł (zysk)  = 1.650zł  – zysk na dobę

kierowca TIRa i inna osoba noclegująca musi zjeść kolację i śniadanie – czyli zysk 7zł + 7zł = 14zł
55 osób x 14zł (zysk)  =  770zł – zysk na dobę

Do kalkulacji przyjęto, że co dziennie do restauracji w ciągu 12 godzin przyjedzie 150 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 600 klientów, którzy zjedzą objad, średnio po 50 zł – czyli zysk 15zł.
600 osób x 15 zł (zysk) = 9.000zł – zysk na dobę

Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7” „Restauracja poziomu szóstego 6”:
– wynajęcie pokoi dla 50 osób      –      1.650zł zysk na dobę
– śniadanie i kolacja dla 50 osób  –       770zł zysk na dobę
– objady dla 600 osób                    –     9.000zł zysk na dobę
                        Razem                      –   11.420zł zysk na dobę

Zysk na jeden miesiąc:
30 dni x 11.420zł zysk na dobę  =  342.600zł – średni zysk na jeden miesiąc

Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 342.600zł = 4.111.200zł – zysk na jeden rok

Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji, czy 4.111.200zł  : 2 =  2.055.600zł,   czyli kwota 2.016.000zł  jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji .
Przyjęto, że restauracja pracuje codziennie, czyli są cztery zmiany i na każdej zmianie jest średnio 8 osób. Czyli w restauracji pracuje 32 osoby. W przypadku zatrudnienia 32 osób w restauracji (gdyż jest to praca zmianowa całodobowa) wychodzi średnia wypłata brutto na osobę 2.055.600zł : 12 miesięcy = 171.300zł (wypłaty miesięczne dla 32 pracowników).
171.300zł : 32 osób = 5.353zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 32 pracowników.
3.640zł  – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 32 pracowników.

Pozostała zarobiona kwota, w ilości 2.055.600zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.

Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji –   2.055.600zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki                    –  11.108.800zł

Stopa zwrotu restauracji =  11.108.800zł / 2.055.600zł = 5,404 lata

Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po 5 i pół roku , a dokładniej pisząc po 65 miesiącach.

Inwestycja, która zwraca się po 5 i pół roku w 100% – to znaczy, że jest to dobra inwestycja.

Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.

Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią więcej się zapłaci,  gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.

Rzut parteru

Minimalny wymiar działki

Dodatkowe informacje
  • Dostępność projektu:

    Projekt w przygotowaniu

  • Styl architektoniczny:

    „Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki”

  • Typ:

    Zwykłe

  • Wielkość:

    Duże

  • Zabudowa:

    Wolnostojące

  • Numer firmowy projektu:

    67

  • Kod firmowy projektu:

    TZEF-RS-D-7

  • Kategorie: ,

Copyright © 2022 domyzcalegoswiata.pl

Biuro projektowe wysyłkowe gotowych projektów budowlanych
na terenie całej Polski za pośrednictwem kuriera pocztowego