„Restauracja poziomu szóstego 6 ” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7” , typu: „z pełną kuchnią i dużym noclegiem”
„Restauracja poziomu szóstego 6” – Projekt opracowany w Europejskim Stylu Architektonicznym „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7” . Jest to typ restauracji, która posiada na parterze kuchnię i dwie sale bankietowe: sala bankietowa 1 o powierzchni – 203,92m2 i sala bankietowa 2 o powierzchni – 342,79m2 oraz cztery tarasy konsumpcyjne o powierzchniach Nr 1 – 64,64m2 + Nr 2 – 77,70m2 + Nr 3 – 22,79m2 + Nr 4 – 47,86m2 + Nr 5 – 64,47m2 razem o powierzchni 277,46 m2 , które są częściowo zadaszone balkonami.
Na piętrze jest zaprojektowanych 30 pokoi typu „hotelowego” w których może noclegować 71 osób co dobę. 30 pokoi, w tym: 1-osobowych – 2 szt. ; 2-osobowych – 19 szt. ; 3-osobowych – 5 szt. ; 4-osobowych – 4 szt. Wszystkie pokoje posiadają oddzielne łazienki z wyjątkiem czterech pokoi, które posiadają jedną łazienkę na dwa pokoje w wydzielonych segmentach noclegowych.
WC dla niepełnosprawnych znajduje się na parterze, a WC dla kobiet i WC dla mężczyzn znajduje się piwnicy.
Personel do budynku restauracji wchodzi od strony piwnicy, gdzie ma szatnie, pomieszczenie socjalne, łazienkę. Produkty spożywcze dostarcza się do restauracji od strony piwnicy i przez parter od strony tylnego parkingu, przez korytarz do kuchni. Personel ma możliwość spania w nocy w piwnicy w pomieszczeniu socjalnym. Wysokość kondygnacji w piwnicy 3,25m , wysokość kondygnacji parteru i piętra po 3,25m. W budynku restauracji są cztery klatki schodowe: jedna z piwnicy na parter – tylko dla personelu oraz trzy klatki schodowe od piwnicy po piętro dla klientów i personelu.
Parametry budynku „Restauracja poziomu szóstego 6” „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7”:
Powierzchnia zabudowy – 1.825,98m2 ; kubatura – 17.402,96m3 ; kąt nachylenia połaci dachowej 20O ; wysokość budynku w kalenicy – 13,00m ; minimalna potrzebna powierzchnia działki budowlanej (tylko pod sam budynek, nie licząc parkingu) 4.123 m2 ; minimalna szerokość działki – 69,89m ; minimalna długość działki – 59,00m ; szerokość budynku – 57,38m ; długość budynku – 48,63m.
Razem powierzchnia użytkowa budynku „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 7 – 1.078,80m2 + 1.149,32m2 + 1.081,99m2 = 3.310,11m2
Zestawienie powierzchni pomieszczeń:
Piwnica – część magazynowa i socjalna personelu:
1. Wiatrołap 1 – 8,12m2 ; 2. Kotłownia + skład opału – 15,82m2 ; 3. Korytarz – 11,40m2 ; 4. Klatka schodowa 2 – 19,90m2 ; 5. Schowek sanitarny – 4,11m2 ; 6. Szatnia personelu – 21,97m2 ; 7. Pomieszczenie socjalne 1- 19,32m2 ; 8. Łazienka personelu 1 – 4,74m2 ; 9. Pomieszczenie socjalne 2 – 18,27m2 ; 10. Łazienka personelu 2 – 4,73m2 ; 11. Pralnia z suszarnią – 24,30m2 ; 12. Pomieszczenie gospodarcze 1 – 236,37m2 ; 13. Klatka schodowa 4 – 25,38m2 ; 14. Wiatrołap 2 – 8,53m2 ; 15. Pomieszczenie techniczne – 50,37m2 ; 16. Hall 2 – 77,76m2 ; 17. Hall + schody 1 – 134,94m2 ; 18. Magazyn 1 – 17,11m2 ; 19. Magazyn warzyw 2 – 17,22m2 ; 20. Magazyn produktów sypkich 3 – 17,30m2 ; 21. Chłodnia 4 – 21,10m2 ; 22. Magazyn 5 – 11,71m2 ; 23. Magazyn 6 – 11,79m2 ; 24. Pomieszczenie gospodarcze 2 – 134,11m2 ; 25. Klatka schodowa 3 – 25,43m2 ; 26. Pomieszczenie techniczne – 60,03m2 ; 27. WC- Męskie – 38,73m2 ; WC- Damskie – 38,31m2 .
Razem powierzchnia użytkowa piwnicy = 1.078,80m2 ;
Parter – część restauracyjna:
1. Pomieszczenie administracyjne – 40,24m2 ; 2. Korytarz – 17,00m2 ; 3. Klatka schodowa 2 – 19,90m2 ; 4. Magazyn 1 – 9,79m2 ; 5. Chłodnia – 7,95m2 ; 6. Pomieszczenie na środki czystości – 4,11m2 ; 7. Zmywalnia naczyń – 29,54m2 ; 8. Przygotowywanie warzyw i jaj – 7,25m2 ; 9. Kuchnia – 53,72m2 ; 10. Wydawanie posiłków – 32,32m2 ; 11. Sala bankietowa 1 – 203,99m2 ; 12. Klatka schodowa 3 – 25,80m2 ; 13. Pomieszczenie techniczne – 59,72m2 ; 14. Lobby + schody – 144,03m2 ; 15. Wiatrołap 1 – 15,07m2 ; 16. WC niepełnosprawnych – 14,56m2 ; 17. Recepcja – 26,79m2 ; 18. Szatnia – 9,81m2 ; 19. Sala bankietowa 2 – 342,79m2 ; 20. Klatka schodowa 4 – 25,38m2 ; 21. Pomieszczenie techniczne 59,63m2
Razem powierzchnia użytkowa parteru = 1.149,32m2
Taras konsumpcyjny 1 – 64,64m2 ; Taras konsumpcyjny 2 – 77,70m2 ; Taras konsumpcyjny 3 – 22,79m2 ; Taras konsumpcyjny 4 – 47,86m2 ; Taras konsumpcyjny 5 – 64,47m2 = 277,46m2
Piętro – część hotelowa:
1. Hall schody 1 – 221,71m2 ; 2. Pokój 3-osobowy – 28,10m2 ; 3. Korytarz – 6,78m2 ; 4. Pokój 2-osobowy – 14,11m2 ; 5. Łazienka na dwa pokoje – 7,33m2 ; 6. Klatka schodowa 2 – 25,43m2 ; 7. Hall 2 – 25,30m2 ; 8. Pokój 2-osobowy – 17,59m2 ; 9. Łazienka – 4,79m2 ; 10. Łazienka – 4,62m2 ; 11. Pokój 2-osobowy – 17,58m2 ; 12. Pokój 2-osobowy – 15,71m2 ; 13. Łazienka – 4,62m2 ; 14. Pokój 3-osobowy – 21,00m2 ; 15. Łazienka – 5,86m2 ; 16. Pokój 2-osobowy – 15,90m2 ; 17. Łazienka – 4,71m2 ; 18. Pokój 2-osobowy – 16,04m2 ; 19. Łazienka – 4,53m2 ; 20. Pokój 3-osobowy – 20,62m2 ; 21. Łazienka – 4,62m2 ; 22. Łazienka – 4,88m2 ; 23. Pokój 3-osobowy – 20,38m2 ; 24. Magazyn czystej bielizny – 12,60m2 ; 25. Łazienka – 5,92m2 ; 26. Pokój 2-osobowy – 18,79m2 ; 27. Pokój 4-osobowy – 26,34m2 ; 28. Łazienka – 7,79m2 ; 29. Magazyn brudnej bielizny – 10,05m2 ; 30. Pokój 1-osobowy – 11,40m2 ; 31. Łazienka – 3,25m2 ; 32. Łazienka – 3,25m2 ; 33. Pokój 1-osobowy – 11,70m2 ; 34. Łazienka – 9,09m2 ; 35. Pokój 4-osobowy – 30,60m2 ; 36. Łazienka – 4,64m2 ; 37. Pokój 4-osobowy – 28,34m2 ; 38. Łazienka – 4,63m2 ; 39. Pokój 2-osobowy – 19,31m2 ; 40. Łazienka – 4,62m2 ; 41. Pokój 2-osobowy – 18,27m2 ; 42. Łazienka – 4,62m2 ; 43. Pokój 2-osobowy – 19,02m2 ; 44. Pokój 3-osobowy – 24,67m2 ; 45. Łazienka – 4,62m2 ; 46. Pokój 2-osobowy – 15,71m2 ; 47. Łazienka – 4,62m2 ; 48. Pokój 2-osobowy – 15,72m2 ; 49. Łazienka – 4,62m2 ; 50. Łazienka – 4,62m2 ; 51. Pokój 2-osobowy – 15,70m2 ; 52. Hall 3 – 42,61m2 ; 53. Łazienka – 4,62m2 ; 54. Pokój 2-osobowy – 15,70m2 ; 55. Pokój 2-osobowy – 15,70m2 ; 56. Łazienka – 4,64m2 ; 57. Łazienka – 4,64m2 ; 58. Pokój 2-osobowy – 15,74m2 ; 59. Łazienka – 4,38m2 ; 60. Pokój 2-osobowy – 13,53m2 ; 61. Łazienka – 4,38m2 ; 62. Pokój 2-osobowy – 13,53m2 ; 63. Klatka schodowa – 26,75m2 ; 64. Korytarz – 6,47m2 ; 65. Łazienka na dwa pokoje – 7,21m2 ; 66. Pokój 4-osobowy – 30,03m2 ; 67. Pokój 2-osobowy – 12,65m2 ;
Razem powierzchnia użytkowa piętra = 1.081,99m2
UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji. Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.