„Restauracja poziomu piątego 5 ” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski 6” , typu: „z pełną kuchnią i noclegiem”
Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu piątego 5” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 6” :
Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 19 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 25 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 3.600.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta. W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np. małe wesela (budynek posiada dwie sale: konsumpcyjna i taneczną), chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.
Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 3.600.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.
Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 6 – „Restauracja poziomu piątego 5” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu drogi krajowej poza miastem (na trasie tranzytowej, przelotowej w polach lub lasach).
Ceny działek wahają się w przedziale od 10.000zł za ar do 30.000zł za ar. Do szacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni 25 arów po 20.000zł za jeden ar.
25 arów x 20.000zł/ar = 500.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji jest 500.000zł.
Do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto 2.800zł za jeden metr kwadratowy dla parteru i piętra o wysokości kondygnacji 3,10m oraz 2.200zł za jeden metr kwadratowy budowę piwnicy o wysokości 3,10m. Czyli:
Piwnica: 250m2 x 2.200zł/m2 = 550.000zł
Parter: 555m2 x 2.800zł/m2 = 1.554.000zł
Piętro: 538m2 x 2.800zł/m2 = 1.506.400zł
Razem budowa restauracji = 3.610.400zł
Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 4.110.400zł. Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.
UWAGA: Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2 , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2 .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski. Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Świętokrzyskiego.
Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 6” „Restauracja poziomu piątego 5”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu 50zł – zarobek na czysto 15zł
– średnia cena śniadania 25zł – zarobek na czysto 7zł
– średnia cena kolacji 25zł – zarobek na czysto 7zł
W budynku restauracji na piętrze jest 13 pokoi, w których może mieszkać 30 osób. Cena noclegu 50zł za jedną dobę – zysk na czysto 30zł.
Do kalkulacji przyjęto średnio wynajęcie co dobę, pokoi przez 20 osób. Głównie przez kierowców TIRów:
20 osób x 30zł (zysk) = 600zł – zysk na dobę
kierowca TIRa i inna osoba noclegująca musi zjeść kolację i śniadanie – czyli zysk 7zł + 7zł = 14zł
20 osób x 14zł (zysk) = 280zł – zysk na dobę
Do kalkulacji przyjęto, że co dziennie do restauracji w ciągu 12 godzin przyjedzie 100 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 400 klientów, którzy zjedzą objad, średnio po 50 zł – czyli zysk 15zł.
400 osób x 15 zł (zysk) = 6.000zł – zysk na dobę
Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 6” „Restauracja poziomu piątego 5”:
– wynajęcie pokoi dla 20 osób – 600zł zysk na dobę
– śniadanie i kolacja dla 20 osób – 280zł zysk na dobę
– objady dla 400 osób – 6.000zł zysk na dobę
Razem – 6.880zł zysk na dobę
Zysk na jeden miesiąc:
30 dni x 6.880zł zysk na dobę = 206.400zł – średni zysk na jeden miesiąc
Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 206.400zł = 2.476.800zł – zysk na jeden rok
Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji, czy 2.476.800zł : 2 = 1.238.400zł, czyli kwota 1.238.400zł jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji . W przypadku zatrudnienia 15 osób w restauracji (gdyż jest to praca zmianowa całodobowa) wychodzi średnia wypłata brutto na osobę 1.238.400zł : 12 miesięcy = 103.200zł (wypłaty miesięczne dla 15 pracowników).
103.200zł : 15 osób = 6.880zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 15 pracowników.
4.610zł – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 15 pracowników.
Pozostała zarobiona kwota, w ilości 1.238.400zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.
Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji – 1.238.400zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki – 4.110.400zł
Stopa zwrotu restauracji = 4.110.400zł / 1.238.400zł = 3,319 lata
Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po ponad 3 latach, a dokładniej pisząc po 40 miesiącach.
Inwestycja, która zwraca się po 3,5 roku w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.
Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.
Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią więcej się zapłaci, gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.