Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu czwartego 4” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 5” , typu: “z pełną kuchnią”
Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 20 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 28 ary.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 2.100.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta. W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np. chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.
Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 2.100.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.
Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 5 – „Restauracja poziomu czwartego 4” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu drogi wojewódzkiej na obrzeżach miasta (przedmieściach miasta) z 40.000 mieszkańców.
Ceny działek wahają się w przedziale od 10.000zł za ar do 30.000zł za ar. Do szacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni 22 arów po 20.000zł za jeden ar.
28 arów x 20.000zł/ar = 560.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji wynosi 560.000zł.
Ze względu na układ architektoniczno-konstrukcyjny budynku, do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto 3.100zł za jeden metr kwadratowy powierzchni użytkowej parteru, o wysokości kondygnacji 3,10m. Czyli:
Budowa restauracji: 675m2 x 3.100zł/m2 = 2.092.500zł
Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 2.092.500zł + 560.000zł = 2.652.500zł. Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.
UWAGA: Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2 , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2 .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski. Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Świętokrzyskiego.
Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 5” – „Restauracja poziomu czwartego 4”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu 50zł – zarobek na czysto 15zł
– średnia cena śniadania 25zł – zarobek na czysto 7zł
– średnia cena kolacji 25zł – zarobek na czysto 7zł
Do kalkulacji przyjęto, że co dziennie do restauracji w ciągu 16 godzin przyjedzie:
– na śniadanie (które jest podawane w godzinach od 7:00 do 11:00) przyjedzie 40 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 160 klientów, którzy zjedzą śniadanie, średnio po 25 zł – czyli zysk 7zł.
160 osób x 7 zł (zysk) = 1.120zł – zysk na dobę
– na objad (który jest podawany w godzinach od 11:00 do 17:00) przyjedzie 70 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 280 klientów i 30 kierowców TIRów, którzy zjedzą objad, średnio po 50 zł – czyli zysk 15zł.
310 osób x 15 zł (zysk) = 4.650zł – zysk na dobę
– na kolacje (które jest podawane w godzinach od 17:00 do 23:00) przyjedzie 40 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 160 klientów, którzy zjedzą kolacje, średnio po 25 zł – czyli zysk 7zł.
160 osób x 7 zł (zysk) = 1.120zł – zysk na dobę
Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 5 – „Restauracja poziomu czwartego 4”:
– śniadanie dla 160 osób – 1.120zł zysk na dobę
– objady dla 310 osób – 4.650zł zysk na dobę
– kolacja dla 160 osób – 1.120zł zysk na dobę
Razem – 6.890zł zysk na jedną dobę
Założono, że w sobotę, jeden raz w każdym miesiącu w lokalu zostanie zorganizowana impreza okolicznościowa typu: osiemnastka, komunia, chrzciny, stypa, imieniny, urodziny, bankiety dla pracowników firm.
Do wyliczeń przyjęto chrzciny w niedziele na 30 osób: Jadłospis: dwa objady, kanapki, przekąski, ciasto, herbata, napoje, kawa, po 0,5litra wódki na jedną osobę, 2 litry Coca-cola na jedną osobę – cena 230zł na jedną osobę – zysk na czysto 50zł za jedną osobę.
Czyli:
30osób x 50zł(zysk) = 1.500zł – zysk za całą zorganizowaną imprezę
Zysk na jeden miesiąc:
29 dni x 6.890zł zysk na dobę + 1.500zł (zysk z jednego dnia chrzcin, pod które został wynajęty cały lokal) = 199.810zł + 1.500zł = 201.310zł – zysk na jeden miesiąc
Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 201.310zł = 2.415.720zł – zysk na jeden rok
Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji – 2.415.720zł : 2 = 1.207.860zł, czyli kwota 1.207.860zł jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji . W przypadku zatrudnienia 10 osób w restauracji (gdyż przyjęto, że restauracja jest czynna 16 godzin na dobę w godzinach od 07:00 do 23:00, a więc jest to praca dwuzmianowa, po 5 pracowników na jednej zmianie)
wychodzi średnia wypłata brutto na osobę: 1.207.860zł : 12 miesięcy = 100.655zł (wypłaty miesięczne dla 10 pracowników).
100.655zł : 10 osób = 10.065zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 10 pracowników.
6.844zł – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 10 pracowników.
Pozostała zarobiona kwota, w wysokości 1.207.860zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.
Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji – 1.207.860zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki – 2.652.500zł
Stopa zwrotu restauracji = 2.652.500zł / 1.207.860zł = 2,196 lata
Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po 2 latach, a dokładniej pisząc po 27 miesiącach.
Inwestycja, która zwraca się po 2 latach w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.
Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.
Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią się więcej zapłaci, gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.