Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu trzeciego 3” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 4” , typu: “z kuchnią”.
Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 6 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 10 ary.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 1.350.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta. W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np. chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.
Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 1.350.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.
Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji Dubaj 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3” przyjęto lokalizacją w centralnych częściach Warszawy.
Podstawową pozytywną zaletą tej „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 4” jest to, że nie jest ona zaprojektowana i budowana w „poziomie” jako budynek parterowy i w związku z tym zachodzi konieczność kupowania dużej i drogiej działki budowlanej, tylko jest zaprojektowana jako restauracja trzy-kondygnacyjna (piwnica, parter i piętro) czyli w „pionie” i wymaga kupienia działki tylko o powierzchni 10 arów. A więc ten typ restauracji jest idealny do jej budowania w każdym mieście, a zwłaszcza w dużym mieście.
Do oszacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni w centralne części Warszawy z dobrym dostępem do klienta o powierzchni 10 arów w cenie po 35.000zł za jeden ar.
10 arów x 35.000zł/ar = 350.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji wynosi 350.000zł.
Ze względu na układ architektoniczno-konstrukcyjny budynku (każda kondygnacja jest o pełnej wysokości 3,10m, do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto oraz ceny Warszawskie przyjęto:
– piwnica 128,5m2 x 3.200zł/m2 = 411.200zł
– parter 135m2 x 3.700zł/m2 = 499.500zł
– piętro 136m2 x 3.700zł/m2 = 503.200zł
– mała winda towarowa = 120.000zł
Budowa restauracji: = 1.533.900zł
Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 1.533.900zł + 350.000zł = 1.883.900zł. Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.
UWAGA: Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2 , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2 .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski. Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Mazowieckiego.
Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu 70zł – zarobek na czysto 20zł
– średnia cena śniadania 30zł – zarobek na czysto 10zł
– średnia cena kolacji 30zł – zarobek na czysto 10zł
Wyliczenie maksymalnej ilości klientów jakie może obsłużyć „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3”. Przyjęto, że jeden klient restauracji zajmuje w niej powierzchnię w sali konsumpcyjnej 3m2 na jednego klienta. Czyli:
– sala konsumpcyjna na parterze jest o powierzchni konsumpcyjnej:
57,61 m2 : 3 m2 (na jednego klienta) = 19,20 klientów
do analizy przyjęto 20 klientów w restauracji na parterze.
– sala konsumpcyjna na piętrze jest o powierzchni konsumpcyjnej:
75,15 m2 : 3 m2 (na jednego klienta) = 25,05 klientów
do analizy przyjęto 24 klientów w restauracji na piętrze.
Do kalkulacji przyjęto, że klient średnio je posiłek jedną godzinę.
A więc w ciągu 16 godzin (czyli w ciągu jednej doby) w restauracji może maksymalnie może przebywać:
– na parterze 20klientów x 16godzin = 320klientów na jedną dobę
– na piętrze 24klientów x 16godzin = 384klientów na jedną dobę
– Przyjęto, że w „Restauracji – Pizzernia” na parterze podaje się tylko: pizza, kebab, zapiekanka,
hot-dog, hamburger oraz piwo, coca-cola, seven up, sprite, itp.
Cena piwa 10zł za 0,5 litra – zysk 5zł
cena pizza 30zł – zysk 12zł
Założono, że średnio do „Restauracji – Pizzernia” na parterze przyjdzie 12 klientów na jedną godziną przez 16 godzin w ciągu całego dnia:
12klentów x 16godzin = 192 – klientów na jedną dobę
którzy zjedzą po pół pizza – czyli zysk po 6zł od każdego klienta i każdy klient wypije po 2 piwa – czyli zysk 2 x 5zł = 10zł, czyli:
192(klientów) x 6zł (pół pizzy) = 1.152zł zysk na jedną dobę
192(klientów) x 10zł (dwa piwa 0,5litra) = 1.920zł zysk na jedną dobę
Razem = 3.072zł zysk na jedną dobę
– Założono, że średnio do „Restauracji – objadowej” na piętrze przyjdzie 14 klientów na jedną godziną przez 16 godzin w ciągu całego dnia:
14klentów x 16godzin = 224 – klientów na jedną dobę
– na śniadanie (które jest podawane w godzinach od 8:00 do 11:00) przyjedzie
3godziny x 14klientów na jedną godzinę = 42 klientów na dobę
42 klientów x 10 zł (zysk) = 420zł – zysk na dobę
– na objad (który jest podawany w godzinach od 11:00 do 17:00) przyjedzie
8godziny x 14klientów na jedną godzinę = 112kilentów na dobę
112 klientów x 20 zł (zysk) = 2.240zł – zysk na dobę
– na kolację (które jest podawane w godzinach od 17:00 do 24:00) przyjedzie
7godziny x 14klientów na jedną godzinę = 98 klientów na dobę
98 klientów x 10 zł (zysk) = 980zł – zysk na dobę
Codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3” na piętrze:
– śniadanie dla 42 klientów – 420zł zysk na dobę
– objady dla 112 klientów – 2.240zł zysk na dobę
– kolacja dla 98 klientów – 980zł zysk na dobę
Razem – 3.640zł zysk na jedną dobę
Codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3” na parterze Pizzernia:
192(klientów) x 6zł (pół pizza) = 1.152zł zysk na jedną dobę
192(klientów) x 10zł (dwa piwa 0,5litra) = 1.920zł zysk na jedną dobę
Razem = 3.072zł zysk na jedną dobę
Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3” na parterze „Restauracja Pizzernia i na piętrze „Restauracja objadowa”:
3.072zł zysk na jedną dobę + 3.640zł zysk na jedną dobę = 6.712zł zysk na jedną dobę
Zysk na jeden miesiąc:
30 dni x 6.712zł zysk na dobę = 201.360zł – zysk na jeden miesiąc
Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 201.360zł zysk na miesiąc = 2.416.320zł – zysk na jeden rok
Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji – 2.416.320zł : 2 = 1.208.160zł, czyli kwota 1.208.160zł jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji .
Liczba zatrudnionych pracowników, przy założeniu że restauracja pracuje na dwie zmiany, czyli 16godzin:
w restauracji na parterze 3 pracowników x 2 zmiany = 6 pracowników
w restauracji na piętrze 4 pracowników x 2 zmiany = 8 pracowników
Razem w restauracji pracuje 14 pracowników
W przypadku zatrudnienia 14 osób w restauracji (gdyż przyjęto, że restauracja jest czynna 16 godzin na dobę w godzinach od 08:00 do 24:00, a więc jest to praca dwuzmianowa, po 7 pracowników na jednej zmianie)
wychodzi średnia wypłata brutto na osobę: 1.208.160zł : 12 miesięcy = 100.680zł (wypłaty miesięczne dla 14 pracowników).
100.680zł : 14 osób = 7.191zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 14 pracowników.
4.890zł – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 14 pracowników.
Pozostała zarobiona kwota, w wysokości 1.208.160zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.
Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji – 1.208.160zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki – 1.695.500zł
Stopa zwrotu restauracji = 1.883.900zł / 1.208.160zł = 1,559 lata
Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po półtora roku , a dokładniej pisząc po 19 miesiącach.
Inwestycja, która zwraca się po półtora roku w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.
Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.
Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią się więcej zapłaci, gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.