Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu drugiego 2” – „Restauracja Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 3” , typu: “Fast food” (“Szybkie jedzenie”).
Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 12 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 18 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 962.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.
Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 962.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.
Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 3” – „Restauracja poziomu drugiego 2” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu przy drodze ekspresowej w Katowicach.
Do oszacowania kosztów przyjęto działkę przy istniejącym parkingu przy drodze ekspresowej w Katowicach z dobrym dostępem do klienta o powierzchni 18 arów w cenie po 28.000zł za jeden ar.
18 arów x 28.000zł/ar = 504.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji wynosi 504.000zł.
Ze względu na układ architektoniczno-konstrukcyjny budynku (kondygnacja jest o wysokości 3,10m) ściany zewnętrzne elewacyjne są wykonana z cegły klinkierowej, do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto ceny z Katowic:
– powierzchnia użytkowa budynku parterowego 260m2 x 3.700zł/m2 = 962.000zł
Budowa restauracji: = 962.000zł
Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 962.000zł + 504.000zł = 1.466.000zł. Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.
UWAGA: Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2 , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2 .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski. Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Śląskiego.
„Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 3” – „Restauracja poziomu drugiego 2” jest to budynek parterowy w który jest zaprojektowany pod działalność gastronomiczną typu „Fast food” (szybkie jedzenie). Więc w sprzedaży ciągłej są tak zwane szybkie gorące posiłki, które są zawsze gotowe do szybkiej sprzedaży i czekają na klienta. Jest to żywność np. hamburgery, cheeseburgery, fishburgery, kebab, hot-dog, frytki, zapiekanki, pizza, itp. oraz napoje: kawa, herbata, redbull, coca-cola, seven up, sprite, woda mineralna. I cały ten wyżej wymieniony asortyment szybkich i gorących posiłków czaka na nadajście głodnego i spragnionego klienta, który chce szybko zjeść i napić się i wyjść z restauracji typu „Fast food” (szybkie jedzenie) w ciągu półgodziny (30 minut).
Określenie maksymalnej ilości klientów jaka może wejść do lokalu w jedne chwili w ciągu jednej godziny. Przyjęto, że klient spożywa „szybki posiłek” półgodziny.
powierzchnia Sali konsumpcyjnej 150,80m2 : 3m2 (powierzchnia na jedną osobę) = 50,27 klientów
Przyjęto, że w ciągu półgodziny w restauracji „Fast food” może być maksymalnie 50 klientów, w ciągu jednej godziny może być maksymalnie 100 klientów. Restauracja jest otwarta codziennie przez 16 godzin na dobę od godziny 7:00 do godziny 23:00 .
Do analizy przyjęto 35 klientów na półgodziny, a zatem 70 klientów w ciągu jednej godziny.
Do analizy przyjęto jaki zarobek (zyski) można osiągnąć z tej „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 3” – „Restauracja poziomu drugiego 2”, przyjęto szacunkowo, że każdy klient kupi:
– hamburger cena 10zł – zarobek na czysto 4zł
– coca cola cena 7zł – zarobek na czysto 3zł
czyli:
2 x 35 klientów x (4zł zysk hamburger + 3zł zysk coca cola) = 70klientów x 7zł = 490zł zysk w ciągu jednej godziny
Zysk na jeden dzień:
16godzin x 490zł zysk w ciągu jednej godziny = 7.840zł zysk na dobę
Zysk na jeden miesiąc:
30dni x 7.840zł zysk na dobę = 235.200zł zysk na miesiąc
Zysk na rok:
235.200zł zysk na miesiąc x 12 miesięcy = 2.822.400zł zysk na rok
Przyjęto, że na jednej zmianie pracuje 5 pracowników razy dwie zmiany = 10 pracowników
Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji – 2.822.400zł : 2 = 1.411.200zł, czyli kwota 1.411.200zł która jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji .
1.411.200zł : 12 miesięcy = 117.600zł – jest to miesięczna kwota przeznaczona dla 10 pracowników
117.600zł(miesięczna kwota dla 10 pracowników) : 10pracowników = 11.760zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 10 pracowników.
7.997zł – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 10 pracowników.
Pozostała zarobiona kwota, w wysokości 1.411.200zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.
Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji – 1.411.200zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki – 1.267.000zł
Stopa zwrotu budowy restauracji = 1.466.000zł / 1.411.200zł = 1,039 lata
Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po roku , a dokładniej pisząc po 13 miesiącach.
Inwestycja, która zwraca się po roku w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.
Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.
Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią więcej się zapłaci, gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.