Restauracja Hiszpanski Kolonialny 6

Cena:36.000,00 

Zapytaj o projekt
Details

Charakterystyka budynku:

Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³

Restauracja Hiszpanski Kolonialny 6
Kod firmowy projektu: HK-RS-D-6
Numer firmowy projektu: 064

„Restauracja poziomu piątego 5 ” – „Restauracja Hiszpański Kolonialny 6”  , typu: „z pełną kuchnią i noclegiem”

„Restauracja poziomu piątego 5” – Projekt opracowany w Stylu Architektonicznym „Restauracja Hiszpański Kolonialny 6” . Jest to typ restauracji, która posiada dwie sale konsumpcyjne:
sala konsumpcyjna o powierzchni 73,23 m2  i  sala bankietowa o powierzchni 180,30 m2 oraz dwa tarasy konsumpcyjne razem o powierzchni   278,80 m2  , które są częściowo zadaszone balkonami oraz posiada na piętrze i poddaszu użytkowym (o pełnej wysokości kondygnacji 3,10m)  po 13 pokoi, razem 26 pokoi typu „hotelowego” w których może mieszkać 60 osób co dobę. Na piętrze i  na poddaszu użytkowym jest po 4 pokoje posiadają swoje oddzielne łazienki, a pozostałe 9 pokoi korzysta ze wspólnych łazienek damskiej i męskiej oraz wspólnych WC damskich i WC męskich zlokalizowanych na korytarzu.
Personel do budynku restauracji wchodzi od strony piwnicy, gdzie ma szatnie, pomieszczenie socjalne, łazienkę. Produkty spożywcze dostarcza się do restauracji od strony piwnicy i przez parter od strony bocznego parkingu, przez korytarz do kuchni. Personel ma możliwość spania w nocy w piwnicy w pomieszczeniu socjalnym. Wysokość kondygnacji w piwnicy 3,10m , wysokość kondygnacji poddasza użytkowego, parteru i piwnicy jest po 3,10m. W budynku restauracji są dwie klatki schodowe: jedna z parteru na poddasze użytkowe do pokoi na wynajem (dla klientów i personelu) o szerokości biegu 1,50m i druga z parteru do piwnicy (tylko dla personelu) o szerokości biegu 1,30m.

Parametry budynku „Restauracja poziomu piątego 5” „Restauracja Hiszpański Kolonialny 6”:
– powierzchnia zabudowy –  944,71m2
– powierzchnia użytkowa całej restauracji:  230,43m2 + 524,15m2 + 506,48m2 + 506,48m2  = 1.767,54m2
– kubatura całego budynku restauracji – 9.854m3
– wysokość budynku w kalenicy – 12,20m
– kąt nachylenia dachu 30o  i 60o
– minimalna potrzebna powierzchnia działki budowlanej (tylko pod sam budynek, nie licząc parkingu) 1.695,27m2 ,
– minimalna szerokość działki 43,27m , minimalna długość działki 39,17m.
– szerokość budynku 32,00m ; długość budynku 28,12m,
– dwa tarasy konsumpcyjne: 72,50m2  +  206,30m2  o łącznej powierzchni 278,80m2 .

Zestawienie powierzchni pomieszczeń:

Piwnica – część magazynowa i socjalna personelu:
1. Kotłownia ze składem opału – 19,67 m2 ; 2. Korytarz 1 – 29,41 m2 ; 3. Szatnia Personelu – 9,45 m2 ; 4. Pomieszczenie socjalne – 24,13 m2 ; 5. Łazienka Personelu – 7,20 m2 ; 6. Pralnia z suszarnią – 12,65 m2 ; 7. Magazyn produktów sypkich – 4,97 m2 ; 8. Pomieszczenie na zamrażarki – 5,18 m2 ; 9. Korytarz 2 – 20,42 m2 ; 10. Magazyn 2 ziemniaków – 6,44 m2 ; 11. Magazyn 3 zasobów – 6,58 m2 ; 12. Klatka schodowa – 12,03 m2 ; 13. Magazyn 4 – 51,32 m2 ; 14. Magazyn 5 Win i piwa – 21,00 m2 .   Razem powierzchnia użytkowa piwnicy – 230,43 m2 .

Taras konsumpcyjny 1 – 72,50 m2   +  Taras konsumpcyjny 1 – 206,30 m2   =   Razem – 278,80 m2

Parter – część restauracyjna :
1. Wiatrołap – 39,75m2 ; 2. Hall – 29,28m2 ; 3. WC Męskie – 10,51m2  ; 4. WC Męskie – 10,51m2 ;                5. Szatnia konsumpcyjna – 73,23m2 ; 6. Korytarz – 27,95m2 ; 7. Obróbka warzyw i jaj – 7,76m2 ;            8. Kuchnia – 57,46m2 ; 9. Chłodnia – 5,18m2 ; 10. Magazyn – 4,97m2 ; 11. Bar – 11,70m2 ;                           12. Wydawanie posiłków 12,89 m2 ; 13. Zmywanie naczyń – 24,13 m2 ; 14. Sala bankietowa 180,30 m2 ; 15. WC Niepełnosprawnych 3,47 m2 ; 16. Klatka schodowa 1 – 12,13 m2 ; 17. Klatka schodowa 2 – 13,00 m2 . Razem powierzchnia użytkowa parteru – 554,54 m2 .

Piętro – część hotelowa:
1. Pokój 3-osobowy – 21,00 m2 ; 2. Pokój 1-osobowy – 10,23 m2 ; 3. Pokój 2-osobowy – 16,34 m2 ; 4. Łazienka 7,47 m2 ; 5. Pokój 3-osobowy – 19,13m2 ; 6. Łazienka – 3,76 m2 ; 7. Łazienka – 3,91 m2 ; 8. Pokój 2-osobowy – 12,97 m2 ; 9. Łazienka Mężczyzn Ogólna – 7,52 m2 ; 10. Pokój 3-osobowy – 29,33 m2 ; 11. Pokój 1-osobowy – 14,76 m2 ; 12. Pokój 3-osobowy – 21,00 m2 ; 13. Pokój 1-osobowy – 13,86 m2 ; 14. Pokój 1-osobowy – 13,86 m2 ; 15. Pokój 3-osobowy – 21,00 m2 ; 16. Pokój 2-osobowy – 17,95 m2 ; 17. Komunikacja – 179,88 m2  18. Pokój 5-osobowy – 39,75 m2 ; 19. Klatka schodowa – 17,37 m2 ; 20. WC Męskie – 10,51 m2 ; 21. WC Damskie – 10,51 m2 ; 22. Łazienka Personelu – 5,36 m2 ; 23. Łazienka Damska Ogólna – 4,17 m2 ;   24. Łazienka Męska Ogólna – 4,38 m2 Razem powierzchnia użytkowa piętra – 506,48 m2 .

Poddasze użytkowe – część hotelowa:
1. Pokój 3-osobowy – 21,00 m2 ; 2. Pokój 1-osobowy – 10,23 m2 ; 3. Pokój 2-osobowy – 16,34 m2 ; 4. Łazienka 7,47 m2 ; 5. Pokój 3-osobowy – 19,13m2 ; 6. Łazienka – 3,76 m2 ; 7. Łazienka – 3,91 m2 ; 8. Pokój 2-osobowy – 12,97 m2 ; 9. Łazienka Mężczyzn Ogólna – 7,52 m2 ; 10. Pokój 3-osobowy – 29,33 m2 ; 11. Pokój 1-osobowy – 14,76 m2 ; 12. Pokój 3-osobowy – 21,00 m2 ; 13. Pokój 1-osobowy – 13,86 m2 ; 14. Pokój 1-osobowy – 13,86 m2 ; 15. Pokój 3-osobowy – 21,00 m2 ; 16. Pokój 2-osobowy – 17,95 m2 ; 17. Komunikacja – 179,88 m2  18. Pokój 5-osobowy – 39,75 m2 ; 19. Klatka schodowa – 17,37 m2 ; 20. WC Męskie – 10,51 m2 ; 21. WC Damskie – 10,51 m2 ; 22. Łazienka Personelu – 5,36 m2 ; 23. Łazienka Damska Ogólna – 4,17 m2 ;   24. Łazienka Męska Ogólna – 4,38 m2 Razem powierzchnia użytkowa piętra – 506,48 m2 .

UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji.  Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”,  opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.      

„Restauracja poziomu piątego 5 ” – „Restauracja Hiszpański Kolonialny 6”  , typu: „z pełną kuchnią i noclegiem”

Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu piątego 5” – „Restauracja Hiszpański Kolonialny 6” :

Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 17 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 25 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 4.300.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta.  W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np.  małe wesela (budynek posiada dwie sale: konsumpcyjna i taneczną), chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.

Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 4.300.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.

Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową Restauracji Hiszpański Kolonialny  6 – „Restauracja poziomu piątego 5” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu drogi krajowej poza miastem (na trasie tranzytowej, przelotowej w polach lub lasach).
Ceny działek wahają się w przedziale od 10.000zł za ar do 30.000zł za ar. Do szacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni 25 arów po 20.000zł za jeden ar.
25 arów x 20.000zł/ar = 500.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji jest 500.000zł.

Do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto 2.500zł za jeden metr kwadratowy dla poddasza użytkowego, parteru i piętra o wysokości kondygnacji 3,10m oraz 2.000zł za jeden metr kwadratowy budowę piwnicy o wysokości 3,10m. Czyli:   
Piwnica:                            230m2 x 2.000zł/m2  =        460.000zł
Parter:                              524m2 x 2.500zł/m2  =     1.310.000zł
Piętro:                              506m2 x 2.500zł/m2  =    1.265.400zł
Poddasze użytkowe:     506m2 x 2.500zł/m2  =    1.265.400zł

Razem budowa restauracji                            =    4.300.800zł

Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 4.800.800zł. Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.

UWAGA:  Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów  wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2  , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2  .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski.  Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Świętokrzyskiego.

Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej „Restauracji Hiszpański Kolonialny  6”  „Restauracja poziomu piątego 5”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu  50zł – zarobek na czysto 15zł
– średnia cena śniadania 25zł – zarobek na czysto 7zł
– średnia cena kolacji 25zł – zarobek na czysto 7zł

W budynku restauracji na piętrze i poddaszu użytkowym jest 26 pokoi, w których może mieszkać 60 osób. Cena noclegu 50zł za jedną dobę – zysk na czysto 30zł.

Do kalkulacji przyjęto średnio wynajęcie co dobę, pokoi przez 40 osób. Głównie przez kierowców TIRów:
40 osób x 30zł (zysk)  = 1.200zł  – zysk na dobę

kierowca TIRa i inna osoba noclegująca musi zjeść kolację i śniadanie – czyli zysk 7zł + 7zł = 14zł
40 osób x 14zł (zysk)  =  560zł – zysk na dobę

Do kalkulacji przyjęto, że co dziennie do restauracji w ciągu 12 godzin przyjedzie 100 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 400 klientów, którzy zjedzą objad, średnio po 50 zł – czyli zysk 15zł.
400 osób x 15 zł (zysk) = 6.000zł – zysk na dobę

Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Hiszpański Kolonialny  6”  „Restauracja poziomu piątego 5”:
– wynajęcie pokoi dla 40 osób      –      1.200zł zysk na dobę
– śniadanie i kolacja dla 40 osób  –      560zł zysk na dobę
– objady dla 400 osób                    –   6.000zł zysk na dobę
                        Razem                      –   7.760zł zysk na dobę

Zysk na jeden miesiąc:
30 dni x 7.760zł zysk na dobę  =  232.800zł – średni zysk na jeden miesiąc

Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 232.800zł = 2.793.600zł – zysk na jeden rok

Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji, czy 2.476.800zł : 2 = 1.396.800zł,   czyli kwota 1.396.800zł jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji . W przypadku zatrudnienia 19 osób w restauracji (gdyż jest to praca zmianowa całodobowa) wychodzi średnia wypłata brutto na osobę 1.396.800zł : 12 miesięcy = 116.400zł (wypłaty miesięczne dla 19 pracowników).
116.400zł : 19 osób = 6.126zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 19 pracowników.
4.165zł  – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 19 pracowników.

Pozostała zarobiona kwota, w ilości 1.396.800zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.

Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji –  1.396.800zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki                    –  4.800.800zł

Stopa zwrotu restauracji =  4.800.800zł  / 1.396.800zł  =  3,437 lata

Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po ponad 3 latach, a dokładniej pisząc po 42 miesiącach.

Inwestycja, która zwraca się po 3,5 roku w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.

Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.

Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią więcej się zapłaci,  gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.  

Rzut parteru

Minimalny wymiar działki

Dodatkowe informacje
  • Dostępność projektu:

    Projekt w przygotowaniu

  • Styl architektoniczny:

    „Hiszpański Kolonialny”

  • Typ:

    Zwykłe

  • Wielkość:

    Duże

  • Zabudowa:

    Wolnostojące

  • Numer firmowy projektu:

    64

  • Kod firmowy projektu:

    HK-RS-D-6

  • Kategorie: ,

Copyright © 2022 domyzcalegoswiata.pl

Biuro projektowe wysyłkowe gotowych projektów budowlanych
na terenie całej Polski za pośrednictwem kuriera pocztowego