Restauracja Hiszpanski Kolonialny 5

Cena:31.000,00 

Zapytaj o projekt
Details

Charakterystyka budynku:

Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³

Restauracja Hiszpanski Kolonialny 5
Kod firmowy projektu: HK-RS-S-5
Numer firmowy projektu: 060

„Restauracja poziomu czwartego 4” – Projekt opracowany w Architektonicznym Stylu “Hiszpański Kolonialny” – „Restauracja Hiszpański Kolonialny 5”, typu  “z pełną kuchnią”.
Restauracja średniej wielkości w Stylu Architektonicznym “Hiszpański Kolonialny” typu  “z pełną kuchnią”, parterowa + poddasze użytkowe (dach mansardowy) o pełnej wysokości kondygnacji (stanowiące dodatkowe pierwsze piętro budynku o pełnej wysokości kondygnacji – czyli drugą nie zależną restaurację). Jest przeznaczona do serwowania pełnowartościowych dań, objadów, deserów ze względu na zaprojektowany w niej układ technologiczny przygotowania i obróbki posiłków. Przy obsłudze w tej restauracji klientów, powinno być zatrudnionych na parterze: czterech kucharzy, dwóch kelnerów, jeden barman i jeden zaopatrzeniowiec oraz do obsługi restauracji na poddaszu użytkowym również: czterech kucharzy, dwóch kelnerów, jeden barman i jeden zaopatrzeniowiec.
Zestawienie powierzchni pomieszczeń:
1. Wiatrołap 11,48m2; 2. Szatnia 6,52m2; 3. WC Mężczyzn 4,38m2; 4. WC Kobiet 4,38m2; 5.WC Niepełnosprawnych 7,38m2; 6. Rozdzielnia kelnerska 9,65m2; 7. Kuchnia 41,98m2; 8. Pomieszczenie do produkcji pizzy 5,78m2; 9. Łazienka personelu 2,92m2; 10. WC Personelu 2,23m2; 11. Pokój socjalny 24,46m2; 12. Pomieszczenie administracyjne 5,00m2; 13. Szatnia personelu 5,00m2; 14. Chłodnia 5,00m2; 15. Pomieszczenie do mycia i dezynfekcji jaj 4,92m2; 16.Pomieszczenie gospodarcze 7,47m2; 17. Magazyn na opakowania do transportu 12,64m2; 18. Magazyn na produkty sypkie 8,72m2; 19. Magazyn płodów 9,22m2; 20. Pomieszczenie obróbki brudnej 14,62m2; 21. Zmywalnia naczyń 18,99m2; 22. Pomieszczenie na odpadki 6,91m2; 23. Magazyn napojów 9,64m2; 24. Bar 10,21m2; 25. Komunikacja 76,64m2; 26. Kotłownia 11,98m2; 27. Sala konsumpcyjna 232,88m2. Razem parter 561,00m2. Układ pomieszczeń na poddaszu użytkowym (kondygnacja o pełnej wysokości) i powierzchnia użytkowa jest taka sama jak na parterze – 561,00m2. Razem powierzchnia użytkowa całej restauracji: parter 561,00m2 + poddasze użytkowe 561,00m2 = 1.122m2 . Zewnętrzny taras konsumpcyjny na parterze 144,00m2. Dwa balkony konsumpcyjne na poddaszu użytkowym 43,02m2 + 63,50m2 = 106,52m2.
Powierzchnia zabudowy 921,38m2. Kubatura 6.195,59m3. Kąt nachylenia dachu 30 stopni i 60 stopni. Wysokość restauracji w kalenicy 11,72m. Minimalna powierzchnia działki budowlanej (tylko pod sam budynek restauracji, nie licząc parkingu) 1.590,44m2. Minimalne wymiary działki (tylko pod sam budynek restauracji, nie licząc parkingu) szerokość 44,80m i długość 35,50m. Szerokość budynku restauracji 36,00m oraz długość budynku restauracji 25,95m.
W budynku restauracji zaprojektowano dwie klatki schodowe o szerokości biegu po 130cm. Jedna klata schodowa jest w na sali konsumpcyjnej dla klientów restauracji, a druga klatka schodowa jest na zapleczu restauracji dla personelu.

Zaletą „Restauracji  Hiszpański Kolonialny 5” jest to, że jest ona dwukondygnacyjna, parter i poddasze użytkowe (dach mansardowy o pełnej wysokości kondygnacji 3,10m, jak i parter) i w związku tym, w jednym budynku są zaprojektowane dwie niezależne restauracje np. dla rodzeństwa, parter dla brata , a poddasze użytkowe dla siostry. I nie zachodzi potrzeba kupowania dużej i drogiej działki budowlanej pod budowę restauracji.

UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji.  Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”,  opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.      

Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu czwartego 4” – „Restauracja Hiszpański Kolonialny 5” , typu  “z pełną kuchnią”

Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 16 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 28 ary.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 2.800.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta.  W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np. chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.

Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 2.800.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.

Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji Hiszpański Kolonialny 5” – „Restauracja poziomu czwartego 4” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu drogi wojewódzkiej na obrzeżach miasta (przedmieściach miasta) z 40.000 mieszkańców.
Ceny działek wahają się w przedziale od 10.000zł za ar do 30.000zł za ar. Do szacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni 22 arów po 20.000zł za jeden ar.
28 arów x 20.000zł/ar = 560.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji wynosi  560.000zł.

„Restauracja Hiszpański Kolonialny 5” jest dwukondygnacyjna, parter i poddasze użytkowe (dach mansardowy o pełnej wysokości kondygnacji 3,10m) i w związku tym w jednym budynku są zaprojektowane dwie niezależne restauracje np. dla rodzeństwa, parter dla brata , a poddasze użytkowe dla siostry. Ze względu na układ architektoniczno-konstrukcyjny budynku, do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto 2.500zł za jeden metr kwadratowy powierzchni użytkowej parteru i poddasza użytkowego,  o wysokości każdej kondygnacji 3,10m. Czyli:
parter:                                     561m2 x 2.500zł/m2  =   1.402.500zł
poddasze użytkowe:            561m2 x 2.500zł/m2  =   1.402.500zł
Budowa restauracji:
                                                =   2.805.000zł

Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 2.805.000zł  +  560.000zł  =  3.365.000zł.  Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.

UWAGA:  Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów  wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2  , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2  .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski.  Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Świętokrzyskiego.

Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej „Restauracji Hiszpański Kolonialny  5”  – „Restauracja poziomu czwartego 4”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu  50zł – zarobek na czysto 15zł
– średnia cena śniadania 25zł – zarobek na czysto 7zł
– średnia cena kolacji 25zł – zarobek na czysto 7zł

Do kalkulacji codziennego zysku przyjęto: ponieważ są dwie niezależne restauracje, a więc zakłada się, że budynek restauracji jest zlokalizowany w bardzo atrakcyjnym miejscu, w którym jest dwa razy więcej klientów niż w przypadku lokalizacji  „Restauracji Dubaj 5” ,  „Restauracji Doha-Qatar 5”  czy też „Restauracji Tradycyjny Zamkowy Europejski Francuzki 5”  , dla tego przyjęto:

że co dziennie do restauracji w ciągu 16 godzin przyjedzie:
– na śniadanie  (które jest podawane w godzinach od 7:00 do 11:00) przyjedzie 40 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 320 klientów, którzy zjedzą śniadanie, średnio po 25 zł – czyli zysk 7zł.
320 osób x 7 zł (zysk) = 2.240zł – zysk na dobę

– na objad  (który jest podawany w godzinach od 11:00 do 17:00) przyjedzie 70 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 560 klientów  i 60 kierowców TIRów,  którzy zjedzą objad, średnio po 50 zł – czyli zysk 15zł.
620 osób x 15 zł (zysk) = 9.300zł – zysk na dobę

– na kolacje  (które jest podawane w godzinach od 17:00 do 23:00) przyjedzie 40 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 320 klientów, którzy zjedzą kolacje, średnio po 25 zł – czyli zysk 7zł.
320 osób x 7 zł (zysk) = 2.240zł – zysk na dobę

Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Hiszpański Kolonialny  5 – „Restauracja poziomu czwartego 4”:
–  śniadanie dla     320 osób      –      2.240zł zysk na dobę
–  objady dla         620 osób       –      9.300zł zysk na dobę
–  kolacja dla        320 osób        –     2.240zł zysk na dobę
                        Razem                  –   13.780zł zysk na jedną dobę
Założono, że w sobotę, jeden raz w każdym miesiącu w lokalu zostanie zorganizowana impreza okolicznościowa typu: osiemnastka, komunia, chrzciny, stypa, imieniny, urodziny, bankiety dla pracowników firm.
Do wyliczeń przyjęto komunia w niedziele na 30 osób: Jadłospis: dwa objady, kanapki, przekąski, ciasto, herbata, napoje, kawa, po 0,5litra wódki na jedną osobę, 2 litry Coca-cola na jedną osobę – cena 230zł na jedną osobę – zysk na czysto 50zł za jedną osobę.
Czyli:
30osób x  50zł(zysk) = 1.500zł – zysk za całą zorganizowaną imprezę
dwie komunie w jednym dniu na parterze i poddaszu użytkowym:
1.500zł (zysk)  x 2 (imprezy) = 3.000zł (zysk)

Zysk na jeden miesiąc:
29 dni x 13.780zł (zysk na dobę) + 2 x 1.500zł (zysk z jednego dnia, dwie komunie, pod które został wynajęty cały lokal) =  399.620zł  + 3.000zł = 402.620zł  – zysk na jeden miesiąc

Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 402.620zł = 4.831.440zł – zysk na jeden rok

Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji – 4.831.440zł  : 2 = 2.415.720zł,   czyli kwota 2.415.720zł   jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji . W przypadku zatrudnienia 20 osób w restauracji (gdyż przyjęto, że restauracja jest czynna 16 godzin na dobę w godzinach od 07:00 do 23:00, a więc jest to praca dwuzmianowa, po 5 pracowników na jednej zmianie w jednej restauracji i że są dwie restauracje, na parterze jest jedna i na poddaszu użytkowym jest druga )
wychodzi średnia wypłata brutto na osobę:  2.415.720zł  : 12 miesięcy = 201.310zł (wypłaty miesięczne dla 20  pracowników).
201.310zł : 20 osób = 10.065zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 20 pracowników.
6.844zł  – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 20 pracowników.

Pozostała zarobiona kwota, w wysokości 2.415.720zł  stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.

Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji – 2.415.720zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki                    –  3.365.000zł

Stopa zwrotu restauracji =  3.365.000zł / 2.415.720zł   = 1,393 lata

Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po półtora roku, a dokładniej pisząc po 17 miesiącach.

Inwestycja, która zwraca się po półtora roku w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.

Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.

Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią się więcej zapłaci,  gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.   

Rzut parteru

Minimalny wymiar działki

Dodatkowe informacje
  • Dostępność projektu:

    Projekt w przygotowaniu

  • Styl architektoniczny:

    „Hiszpański Kolonialny”

  • Typ:

    Zwykłe

  • Wielkość:

    Średnie

  • Zabudowa:

    Wolnostojące

  • Numer firmowy projektu:

    60

  • Kod firmowy projektu:

    HK-RS-S-5

  • Kategorie: ,

Copyright © 2022 domyzcalegoswiata.pl

Biuro projektowe wysyłkowe gotowych projektów budowlanych
na terenie całej Polski za pośrednictwem kuriera pocztowego