Restauracja Dubaj 6

Cena:29.000,00 

Zapytaj o projekt
Details

Charakterystyka budynku:

Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³

Restauracja Dubaj 6
Kod firmowy projektu: DU-RS-D-6
Numer firmowy projektu: 061

„Restauracja poziomu piątego 5” – Projekt opracowany w Arabskim Stylu Architektonicznym “Dubaj” – „Restauracja Dubaj 6” , typu: “z pełną kuchnią i noclegiem”. Jest to restauracja składająca się z parter + piętro i jest częściowo podpiwniczona, która posiada dwie sale konsumpcyjne :
sala konsumpcyjna o powierzchni 75,74 m2  i  sala bankietowa o powierzchni 185,33 m2 oraz dwa tarasy konsumpcyjne razem o powierzchni   261,07 m2  , które są częściowo zadaszone balkonami oraz posiada na piętrze 13 pokoi typu „hotelowego” w których może mieszkać 30 osób co dobę. 4 pokoje posiadają swoje oddzielne łazienki, a pozostałe 9 pokoi korzysta ze wspólnych łazienek damskiej i męskiej oraz wspólnych WC damskich i męskich zlokalizowanych na korytarzu.
Personel do budynku restauracji wchodzi od strony piwnicy, gdzie ma szatnie, pomieszczenie socjalne, łazienkę. Produkty spożywcze dostarcza się do restauracji od strony piwnicy i przez parter od strony bocznego parkingu, przez korytarz do kuchni. Personel ma możliwość spania w nocy w piwnicy w pomieszczeniu socjalnym. Wysokość kondygnacji w piwnicy 3,10m , wysokość kondygnacji parteru i piwnicy po 3,10m. W budynku restauracji są dwie klatki schodowe: jedna z parteru na piętro do pokoi na wynajem (dla klientów i personelu) o szerokości biegu 1,50m i druga z parteru do piwnicy (tylko dla personelu) o szerokości biegu 1,30m.

Parametry budynku „Restauracja poziomu piątego 5” „Restauracja Dubaj 6”:
– powierzchnia zabudowy – 938,90m2
– powierzchnia użytkowa całej restauracji:  530,28m2 + 512,32m2 + 233,17m2 = 1.275,77m2
– kubatura całego budynku restauracji – 9.554,94m3
– kąt nachylenia dachu 15o
– minimalna potrzebna powierzchnia działki budowlanej (tylko pod sam budynek, nie licząc parkingu) 1.590,49m2 ,
– minimalna szerokość działki 43,27m , minimalna długość działki 36,75m.
– szerokość budynku 32,00m ; długość budynku 26,50m,
– dwa tarasy konsumpcyjne o łącznej powierzchni 261,07m2 .

Zestawienie powierzchni pomieszczeń:
Parter – część restauracyjna :
1. Wiatrołap – 20,86m2 ; 2. Szatnia – 16,86m2 ; 3. Hall – 29,28m2 ; 4. WC Męskie – 10,51m2
5. WC Męskie – 10,51m2  ; 6. Szatnia konsumpcyjna – 75,74m2 ; 7. Korytarz – 28,61m2 ; 8. Obróbka warzyw i jaj – 7,76m2 ; 9. Kuchnia – 59,97m2 ; 10. Chłodnia – 5,18m2 ; 11. Magazyn – 4,97m2 ; 12. Bar – 11,70m2 ; 13. Wydawanie posiłków 12,82 m2 ; 14. Zmywanie naczyń – 22,14 m2 ; 15. Sala bankietowa 185,33 m2 ; 16. WC Niepełnosprawnych 3,47 m2 ; 17. Klatka schodowa 1 – 13,00 m2 ; 18. Klatka schodowa – 11,47 m2 . Razem powierzchnia użytkowa parteru – 530,28 m2 .

Piętro – część hotelowa:
1. Pokój 3-osobowy – 23,51 m2 ; 2. Pokój 1-osobowy – 10,53 m2 ; 3. Pokój 2-osobowy – 16,34 m2 ; 4. Łazienka 7,72 m2 ; 5. Pokój 3-osobowy – 19,98m2 ; 6. Łazienka – 5,35 m2 ; 7. Łazienka – 3,91 m2 ; 8. Pokój 2-osobowy – 12,97 m2 ; 9. Łazienka Mężczyzn Ogólna – 4,38 m2 ; 10. Pokój 3-osobowy – 27,34 m2 ; 11. Łazienka – 7,52 m2 ; 12. Pokój 1-osobowy – 14,76 m2 ; 13. Pokój 3-osobowy – 23,51 m2 ; 14. Pokój 1-osobowy – 13,86 m2 ; 15. Pokój 1-osobowy – 13,86 m2 ; 16. Pokój 3-osobowy – 23,51 m2 ; 17. Pokój 2-osobowy – 17,95 m2 ; 18. Pokój 5-osobowy – 37,82 m2 ; 19. Klatka schodowa – 17,37 m2 ; 20. WC Męskie – 10,51 m2 ; 21. Komunikacja – 179,88 m2 ; 22. WC Damskie – 10,51 m2 ; 23. Łazienka Personelu – 5,36 m2 ; 24. Łazienka Damska Ogólna – 4,17 m2. Razem powierzchnia użytkowa piętra – 512,32 m2 .

Piwnica – część magazynowa i socjalna personelu:
1. Kotłownia ze składem opału – 22,19 m2 ; 2. Korytarz 1 – 29,41 m2 ; 3. Szatnia Personelu – 9,13 m2 ; 4. Pomieszczenie socjalne – 22,14 m2 ; 5. Łazienka Personelu – 7,20 m2 ; 6. Pralnia z suszarnią – 12,65 m2 ; 7. Magazyn produktów sypkich – 4,97 m2 ; 8. Pomieszczenie na zamrażarki – 5,18 m2 ; 9. Korytarz 2 – 20,42 m2 ; 10. Magazyn 2 ziemniaków – 6,44 m2 ; 11. Magazyn 3 zasobów – 6,58 m2 ; 12. Klatka schodowa – 12,03 m2 ; 13. Magazyn 4 – 51,32 m2 ; 14. Magazyn 5 Win i piwa – 23,51 m2 .   Razem powierzchnia użytkowa piwnicy – 233,17 m2 .

UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji.  Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”,  opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.      

Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu piątego 5” – „Restauracja Dubaj 6” , typu: “z pełną kuchnią i noclegiem”

Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 16 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 25 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 3.000.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta.  W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np.  małe wesela (budynek posiada dwie sale: konsumpcyjna i taneczną), chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.

Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 3.000.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.

Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową Restauracji Dubaj 6 – „Restauracja poziomu piątego 5” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu drogi krajowej poza miastem (na trasie tranzytowej, przelotowej w polach lub lasach).
Ceny działek wahają się w przedziale od 10.000zł za ar do 30.000zł za ar. Do szacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni 25 arów po 20.000zł za jeden ar.
25 arów x 20.000zł/ar = 500.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji to – 500.000zł.

Do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto 2.500zł za jeden metr kwadratowy dla parteru i piętra o wysokości kondygnacji 3,10m oraz 2.000zł za jeden metr kwadratowy budowę piwnicy o wysokości 3,10m. Czyli:
Piwnica:  233m2 x 2.000zł/m2  =      466.000zł
Parter:     530m2 x 2.500zł/m2  =   1.325.000zł
Piętro:     512m2 x 2.500zł/m2  =   1.280.000zł
Razem budowa restauracji      =  3.071.000zł

Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 3.571.000zł. Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.

UWAGA:  Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów  wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2  , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2  .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski.  Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Świętokrzyskiego.

Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej Restauracji Dubaj 6 „Restauracja poziomu piątego 5”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu  50zł – zarobek na czysto 15zł
– średnia cena śniadania 25zł – zarobek na czysto 7zł
– średnia cena kolacji 25zł – zarobek na czysto 7zł

W budynku restauracji na piętrze jest 13 pokoi, w których może mieszkać 30 osób. Cena noclegu 50zł za jedną dobę – zysk na czysto 30zł.

Do kalkulacji przyjęto średnio wynajęcie co dobę, pokoi przez 20 osób. Głównie przez kierowców TIRów:
20 osób x 30zł (zysk)  = 600zł  – zysk na dobę

kierowca TIRa i inna osoba noclegująca musi zjeść kolację i śniadanie – czyli zysk 7zł + 7zł = 14zł
20 osób x 14zł (zysk)  =  280zł – zysk na dobę

Do kalkulacji przyjęto, że co dziennie do restauracji w ciągu 12 godzin przyjedzie 100 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 400 klientów, którzy zjedzą objad, średnio po 50 zł – czyli zysk 15zł.
400 osób x 15 zł (zysk) = 6.000zł – zysk na dobę

Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana Restauracji Dubaj 6 „Restauracja poziomu piątego 5”:
– wynajęcie pokoi dla 20 osób      –      600zł zysk na dobę
– śniadanie i kolacja dla 20 osób  –      280zł zysk na dobę
– objady dla 400 osób                    –   6.000zł zysk na dobę
                        Razem                      –   6.880zł zysk na dobę

Zysk na jeden miesiąc:
30 dni x 6.880zł zysk na dobę  =  206.400zł – średni zysk na jeden miesiąc

Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 206.400zł = 2.476.800zł – zysk na jeden rok

Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji, czy 2.476.800zł : 2 = 1.238.400zł,   czyli kwota 1.238.400zł jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji . W przypadku zatrudnienia 15 osób w restauracji (gdyż jest to praca zmianowa całodobowa) wychodzi średnia wypłata brutto na osobę 1.238.400zł : 12 miesięcy = 103.200zł (wypłaty miesięczne dla 15 pracowników).
103.200zł : 15 osób = 6.880zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 15 pracowników.
4.610zł  – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 15 pracowników.

Pozostała zarobiona kwota, w ilości 1.238.400zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.

Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji – 1.238.400zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki                    – 3.571.000zł

Stopa zwrotu restauracji =  3.571.000zł / 1.238.400zł   = 2,883 lata

Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po niecałych 3 latach, a dokładniej pisząc po 35 miesiącach.

Inwestycja, która zwraca się po 3 latach w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.

Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.

Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji, nawet kiedy za nią się więcej zapłaci,  gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.   

Rzut parteru

Minimalny wymiar działki

Dodatkowe informacje
  • Dostępność projektu:

    Projekt w przygotowaniu

  • Styl architektoniczny:

    Arabski „DUBAJ”

  • Typ:

    Zwykłe

  • Wielkość:

    Duże

  • Zabudowa:

    Wolnostojące

  • Numer firmowy projektu:

    61

  • Kod firmowy projektu:

    DU-RS-D-6

  • Kategorie: ,

Copyright © 2022 domyzcalegoswiata.pl

Biuro projektowe wysyłkowe gotowych projektów budowlanych
na terenie całej Polski za pośrednictwem kuriera pocztowego