Charakterystyka budynku:
Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³
Restauracja Dubaj 4
Kod firmowy projektu: DU-RS-S-4
Numer firmowy projektu: 053
Charakterystyka budynku:
Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³
Restauracja Dubaj 4
Kod firmowy projektu: DU-RS-S-4
Numer firmowy projektu: 053
„Restauracja poziomu trzeciego 3” – Projekt opracowany w Arabskim Stylu Architektonicznym “Dubaj” – „Restauracja Dubaj 4”, typu: “z kuchnią”.
Średnia Restauracja typu “z kuchnią” trzykondygnacyjna: piwnica, parter i piętro w Arabskim Stylu Architektonicznym “Dubaj”. Zestawienie powierzchni pomieszczeń:
– piwnica: korytarz 26,21m2, magazyn nr1- 5,25m2, korytarz w szatni personelu 11,63m2, magazyn produktów nr 2 – 5,99m2, szatnie personelu 6,98m2, magazyn bielizny nr 3- 2,55 m2, magazyn nr 4 – 11,17m2, kotłownia+pralnia 11,78m2, WC niepełnosprawnych (zjazd niepełnosprawnych do piwnicy windą) 3,87m2, przedsionek 3,13m2, przedsionek 2,44m2, WC Mężczyzn 2,92m2, przedsionek 2,44m2, WC Damskie 2,92m2, klatka schodowa 14,00m2, winda towarowa 5,12m2, razem piwnica powierzchnia użytkowa 118,40m2;
– parter: zmywalnia naczyń stołowych 5,25m2, kuchnia 19,94m2, bufet 9,36m2, klatka schodowa 14,00m2, winda towarowa 5,12m2, sala konsumpcyjna 59,27m2, wiatrołap 11,17m2, razem parter powierzchnia użytkowa 124,11m2;
– piętro: zmywalnia naczyń stołowych 5,25m2, kuchnia 19,94m2, bufet 9,36m2, klatka schodowa 14,00m2, winda towarowa 5,12m2, sala konsumpcyjna 71,63m2, razem piętro powierzchnia użytkowa 125,30m2;
Razem powierzchnia użytkowa restauracji: piwnica 118,40m2 + parter 124,11m2 + piętro 125,30m2 = 367,81m2.
Kubatura restauracji 2.239,97m3. Powierzchnia zabudowy 215,78m2, wysokość budynku w kalenicy 9,04m. Na pierwszym piętrze jest zaprojektowany balkon konsumpcyjny o powierzchni użytkowej 9,00m2 oraz na parterze jest taras konsumpcyjny o pow. użytkowej 14,58m2. Potrzebna minimalna powierzchnia działki (tylko pod sam budynek restauracji, nie licząc parkingu) 575,18m2. Minimalne wymiary działki (tylko pod sam budynek restauracji, nie licząc parkingu) szerokość 23,50m i długość 24,48m.
Ze względu na to, że układ pomieszczeń w budynku restauracji został zaprojektowany nie w poziomie, jako restauracja parterowa, a w pionie, jako restauracja trzy poziomowa: piwnica, parter i pierwsze piętro – więc jest to restauracja zaprojektowana na działki budowlane o małej powierzchni, czyli głownie na terenie miast i osiedli miejskich, gdzie jest zawarta i ciasna zabudowa oraz działki są sprzedawane w wysokich cenach i zarazem jest możliwość wciśnięcia zaprojektowanej restauracji (zgodnie z przepisami budowlanymi) pomiędzy inne budynki.
Technologia przygotowywania posiłków: budynek restauracji zaprojektowany “z kuchnią”, na parterze oraz z drugą niezależną kuchnią na pierwszym piętrze. W restauracji tego typu można przygotowywać pełne zestawy obiadowe (zupa, drugie danie oraz deser) np. w kuchni na parterze dwa rodzaje zestawów obiadowych, a w kuchni na pierwszym piętrze dwa zupełnie inne rodzaje zestawów obiadowych.
W sprzedaży napoje np. piwo, wino, wódka, coca cola, seven up, sprite, woda mineralna, herbata, kawa itp.
Personel restauracji oraz dostawa produktów spożywczych odbywa się po przez wejście od strony piwnicy: korytarz, szatnie dla personelu oraz cztery magazyny. Następnie schodami, albo windą towarową personel wraz z półproduktami żywnościowymi zanosi je do kuchni na parterze i drugiej kuchni na pierwszym piętrze. W piwnicy są WC. Osoba niepełnosprawna do WC w piwnicy zjeżdża windą towarową.
UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji. Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.
Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu trzeciego 3” – „Restauracja Dubaj 4” , typu: “z kuchnią”.
Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 6 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 10 ary.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 1.350.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta. W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np. chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.
Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 1.350.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.
Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji Dubaj 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3” przyjęto lokalizacją w centralnych częściach Warszawy.
Podstawową pozytywną zaletą tej „Restauracji Dubaj 4” jest to, że nie jest ona zaprojektowana i budowana w „poziomie” jako budynek parterowy i w związku z tym zachodzi konieczność kupowania dużej i drogiej działki budowlanej, tylko jest zaprojektowana jako restauracja trzy-kondygnacyjna (piwnica, parter i piętro) czyli w „pionie” i wymaga kupienia działki tylko o powierzchni 10 arów. A więc ten typ restauracji jest idealny do jej budowania w każdym mieście, a zwłaszcza w dużym mieście.
Do oszacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni w centralne części Warszawy z dobrym dostępem do klienta o powierzchni 10 arów w cenie po 35.000zł za jeden ar.
10 arów x 35.000zł/ar = 350.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji wynosi 350.000zł.
Ze względu na układ architektoniczno-konstrukcyjny budynku (każda kondygnacja jest o pełnej wysokości 3,10m, do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto oraz ceny Warszawskie przyjęto:
– piwnica 118m2 x 3.000zł/m2 = 354.000zł
– parter 124m2 x 3.500zł/m2 = 434.000zł
– piętro 125m2 x 3.500zł/m2 = 437.500zł
– mała winda towarowa = 120.000zł
Budowa restauracji: = 1.345.500zł
Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 1.345.500zł + 350.000zł = 1.695.500zł. Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.
UWAGA: Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2 , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2 .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski. Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Mazowieckiego.
Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej „Restauracji Dubaj 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu 70zł – zarobek na czysto 20zł
– średnia cena śniadania 30zł – zarobek na czysto 10zł
– średnia cena kolacji 30zł – zarobek na czysto 10zł
Wyliczenie maksymalnej ilości klientów jakie może obsłużyć „Restauracji Dubaj 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3”. Przyjęto, że jeden klient restauracji zajmuje w niej powierzchnię w sali konsumpcyjnej 3m2 na jednego klienta. Czyli:
– sala konsumpcyjna na parterze jest o powierzchni konsumpcyjnej:
59,27 m2 : 3 m2 (na jednego klienta) = 19,76 klientów
do analizy przyjęto 20 klientów w restauracji na parterze.
– sala konsumpcyjna na piętrze jest o powierzchni konsumpcyjnej:
71,63 m2 : 3 m2 (na jednego klienta) = 23,88 klientów
do analizy przyjęto 24 klientów w restauracji na piętrze.
Do kalkulacji przyjęto, że klient średnio je posiłek jedną godzinę.
A więc w ciągu 16 godzin (czyli w ciągu jednej doby) w restauracji może maksymalnie może przebywać:
– na parterze 20klientów x 16godzin = 320klientów na jedną dobę
– na piętrze 24klientów x 16godzin = 384klientów na jedną dobę
– Przyjęto, że w „Restauracji – Pizzernia” na parterze podaje się tylko: pizza, kebab, zapiekanka,
hot-dog, hamburger oraz piwo, coca-cola, seven up, sprite, itp.
Cena piwa 10zł za 0,5 litra – zysk 5zł
cena pizza 30zł – zysk 12zł
Założono, że średnio do „Restauracji – Pizzernia” na parterze przyjdzie 12 klientów na jedną godziną przez 16 godzin w ciągu całego dnia:
12klentów x 16godzin = 192 – klientów na jedną dobę
którzy zjedzą po pół pizza – czyli zysk po 6zł od każdego klienta i każdy klient wypije po 2 piwa – czyli zysk 2 x 5zł = 10zł, czyli:
192(klientów) x 6zł (pół pizzy) = 1.152zł zysk na jedną dobę
192(klientów) x 10zł (dwa piwa 0,5litra) = 1.920zł zysk na jedną dobę
Razem = 3.072zł zysk na jedną dobę
– Założono, że średnio do „Restauracji – objadowej” na piętrze przyjdzie 14 klientów na jedną godziną przez 16 godzin w ciągu całego dnia:
14klentów x 16godzin = 224 – klientów na jedną dobę
– na śniadanie (które jest podawane w godzinach od 8:00 do 11:00) przyjedzie
3godziny x 14klientów na jedną godzinę = 42 klientów na dobę
42 klientów x 10 zł (zysk) = 420zł – zysk na dobę
– na objad (który jest podawany w godzinach od 11:00 do 17:00) przyjedzie
8godziny x 14klientów na jedną godzinę = 112kilentów na dobę
112 klientów x 20 zł (zysk) = 2.240zł – zysk na dobę
– na kolację (które jest podawane w godzinach od 17:00 do 24:00) przyjedzie
7godziny x 14klientów na jedną godzinę = 98 klientów na dobę
98 klientów x 10 zł (zysk) = 980zł – zysk na dobę
Codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Dubaj 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3” na piętrze:
– śniadanie dla 42 klientów – 420zł zysk na dobę
– objady dla 112 klientów – 2.240zł zysk na dobę
– kolacja dla 98 klientów – 980zł zysk na dobę
Razem – 3.640zł zysk na jedną dobę
Codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Dubaj 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3” na parterze Pizzernia:
192(klientów) x 6zł (pół pizza) = 1.152zł zysk na jedną dobę
192(klientów) x 10zł (dwa piwa 0,5litra) = 1.920zł zysk na jedną dobę
Razem = 3.072zł zysk na jedną dobę
Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Dubaj 4” – „Restauracja poziomu trzeciego 3” na parterze „Restauracja Pizzernia i na piętrze „Restauracja objadowa”:
3.072zł zysk na jedną dobę + 3.640zł zysk na jedną dobę = 6.712zł zysk na jedną dobę
Zysk na jeden miesiąc:
30 dni x 6.712zł zysk na dobę = 201.360zł – zysk na jeden miesiąc
Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 201.360zł zysk na miesiąc = 2.416.320zł – zysk na jeden rok
Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji – 2.416.320zł : 2 = 1.208.160zł, czyli kwota 1.208.160zł jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji .
Liczba zatrudnionych pracowników, przy założeniu że restauracja pracuje na dwie zmiany, czyli 16godzin:
w restauracji na parterze 3 pracowników x 2 zmiany = 6 pracowników
w restauracji na piętrze 4 pracowników x 2 zmiany = 8 pracowników
Razem w restauracji pracuje 14 pracowników
W przypadku zatrudnienia 14 osób w restauracji (gdyż przyjęto, że restauracja jest czynna 16 godzin na dobę w godzinach od 08:00 do 24:00, a więc jest to praca dwuzmianowa, po 7 pracowników na jednej zmianie)
wychodzi średnia wypłata brutto na osobę: 1.208.160zł : 12 miesięcy = 100.680zł (wypłaty miesięczne dla 14 pracowników).
100.680zł : 14 osób = 7.191zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 14 pracowników.
4.890zł – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 14 pracowników.
Pozostała zarobiona kwota, w wysokości 1.208.160zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.
Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji – 1.208.160zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki – 1.695.500zł
Stopa zwrotu restauracji = 1.695.500zł / 1.208.160zł = 1,403 lata
Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po półtora roku , a dokładniej pisząc po 17 miesiącach.
Inwestycja, która zwraca się po półtora roku w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.
Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.
Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią się więcej zapłaci, gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.
Projekt w przygotowaniu
Arabski „DUBAJ”
Zwykłe
Średnie
Wolnostojące
53
DU-RS-S-4
Input your search keywords and press Enter.