Restauracja Dubaj 3

Cena:14.000,00 

Zapytaj o projekt
Details

Charakterystyka budynku:

Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³

Restauracja Dubaj 3
Kod firmowy projektu: DU-RS-M-3
Numer firmowy projektu: 049

„Restauracja poziomu drugiego 2” – Projekt opracowany w Arabskim Stylu Architektonicznym “Dubaj” – „Restauracja Dubaj 3” , typu: “Fast food” (“Szybkie jedzenie”).
Mała Restauracja typu “Fast food” (szybkie jedzenie) parterowa w Arabskim Stylu Architektonicznym “Dubaj”. Zestawienie powierzchni pomieszczeń na parterze: sala konsumpcyjna 149,16m2, WC damskie 2,68m2, przedsionek WC 2,87m2, WC męskie i niepełnosprawnych 4,32m2, przedsionek 2,26m2, magazyn 8,20m2, pomieszczenie mycia pojemników 8,21m2, pomieszczenie podgrzewania posiłków 23,89m2, kotłownia 5,85m2, wiatrołap wejście główne 5,58m2, szatnia 5,59m2, pomieszczenie socjalne 5,96m2, WC personelu 2,61m2, korytarz 14,82m2. Razem powierzchnia użytkowa małej restauracji typu “Fast food” (szybkie jedzenie) 241,99m2. Kubatura 2.021,12m3. Powierzchnia zabudowy 429,01m2, wysokość budynku w kalenicy 5,16m. Dwa zewnętrzne tarasy konsumpcyjne 2x 22,60m2= 45,20m2. Potrzebna minimalna powierzchnia działki (tylko pod sam budynek restauracji, nie licząc parkingu) 947,99m2. Minimalne wymiary działki (tylko pod sam budynek restauracji, nie licząc parkingu) szerokość 31,60m i długość 30,00m.
Technologia przygotowywania posiłków: budynek restauracji zaprojektowany pod technologię przygotowania posiłków i podawania metodą “Fast food” (szybkie jedzenie), czyli w pomieszczeniu podgrzewania posiłków, przygotowuje się w mikrofalówce np. hamburgery, hot-dogi, zapiekanki, pizza oraz kebaby. W sprzedaży napoje np. piwo, wino, wódka, coca cola, seven up, sprite, woda mineralna, herbata, kawa itp.

UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji.  Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”,  opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.      

Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu drugiego 2” – „Restauracja Dubaj 3” , typu: “Fast food” (“Szybkie jedzenie”).

Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana działka budowana pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 10 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 15 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 847.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.

Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 847.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.

Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji Dubaj 3” – „Restauracja poziomu drugiego  2” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu przy drodze ekspresowej w Katowicach.

Do oszacowania kosztów przyjęto działkę przy drodze ekspresowej w Katowicach
z dobrym dostępem do klienta o powierzchni  15 arów w cenie po 28.000zł za jeden ar.
15 arów x 28.000zł/ar = 420.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji wynosi  420.000zł.

Ze względu na układ architektoniczno-konstrukcyjny budynku (kondygnacja o pełnej wysokości 3,10m), do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto ceny z Katowic:
– powierzchnia użytkowa budynku parterowego        242m2  x  3.500zł/m2   =     847.000zł
Budowa restauracji:                                  =    847.000zł

 

Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to 847.000zł  +  420.000zł  =  1.267.000zł.  Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.

UWAGA:  Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów  wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2  , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2  .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski.  Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Śląskiego.

„Restauracji Dubaj 3” –  „Restauracja poziomu drugiego  2” jest to budynek parterowy w który jest zaprojektowany pod działalność gastronomiczną typu „Fast food” (szybkie jedzenie). Więc w sprzedaży ciągłej są tak zwane szybkie gorące posiłki, które są zawsze gotowe do szybkiej sprzedaży i czekają na klienta. Jest to żywność np. hamburgery, cheeseburgery, fishburgery, kebab, hot-dog, frytki, zapiekanki, pizza, itp. oraz napoje: kawa, herbata, redbull, coca-cola, seven up, sprite, woda mineralna. I cały ten wyżej wymieniony asortyment szybkich i gorących posiłków czaka na nadajście głodnego i spragnionego klienta, który chce szybko zjeść i napić się i wyjść z restauracji typu „Fast food” (szybkie jedzenie) w ciągu półgodziny (30 minut).

Określenie maksymalnej ilości klientów jaka może wejść do lokalu w jedne chwili w ciągu jednej godziny. Przyjęto, że klient spożywa „szybki posiłek” półgodziny.
powierzchnia Sali konsumpcyjnej  149,16m2  :  3m2 (powierzchnia na jedną osobę)  = 49,72 klientów
Przyjęto, że w ciągu półgodziny w restauracji „Fast food” może być maksymalnie 50 klientów, w  ciągu jednej godziny może być maksymalnie 100 klientów. Restauracja jest otwarta codziennie przez 16 godzin na dobę od godziny 7:00 do godziny 23:00 .
Do analizy przyjęto 35 klientów na półgodziny, a zatem 70 klientów w ciągu jednej godziny.

Do analizy przyjęto jaki zarobek (zyski) można osiągnąć z tej „Restauracji Dubaj 3” –  „Restauracja poziomu drugiego  2”, przyjęto szacunkowo, że każdy klient kupi:
–  hamburger       cena  10zł    –        zarobek na czysto   4zł
–  coca cola           cena  7zł    –        zarobek na czysto    3zł
czyli:
2  x  35 klientów  x (4zł zysk hamburger + 3zł zysk coca cola) = 70klientów  x 7zł  =  490zł zysk w ciągu jednej godziny

Zysk na jeden dzień:
16godzin  x  490zł  zysk w ciągu jednej godziny   =  7.840zł zysk na dobę

Zysk na jeden miesiąc:
30dni  x  7.840zł zysk na dobę  = 235.200zł zysk na miesiąc

Zysk na rok:
235.200zł zysk na miesiąc   x   12 miesięcy  = 2.822.400zł zysk na rok

Przyjęto, że na jednej zmianie pracuje 5 pracowników  razy dwie zmiany  =  10 pracowników
Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji – 2.822.400zł  : 2 = 1.411.200zł,   czyli kwota 1.411.200zł  która jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji .
1.411.200zł  : 12 miesięcy = 117.600zł – jest to miesięczna kwota przeznaczona dla 10 pracowników
117.600zł(miesięczna kwota dla 10 pracowników)  :  10pracowników  = 11.760zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 10 pracowników.
7.997zł  – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 10 pracowników.

Pozostała zarobiona kwota, w wysokości 1.411.200zł   stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.

Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji –   1.411.200zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki                    –    1.267.000zł

Stopa zwrotu budowy restauracji =  1.267.000zł  / 1.411.200zł    = 0,898 lata

Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po niecałym roku , a dokładniej pisząc po 11 miesiącach.

Inwestycja, która zwraca się po niecałym roku w 100% – to znaczy, że jest to bardzo dobra inwestycja.

Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.

Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią więcej się zapłaci,  gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.   

Rzut parteru

Minimalny wymiar działki

Dodatkowe informacje
  • Dostępność projektu:

    Projekt w przygotowaniu

  • Styl architektoniczny:

    Arabski „DUBAJ”

  • Typ:

    Zwykłe

  • Wielkość:

    Małe

  • Zabudowa:

    Wolnostojące

  • Numer firmowy projektu:

    49

  • Kod firmowy projektu:

    DU-RS-M-3

  • Kategorie: ,

Copyright © 2022 domyzcalegoswiata.pl

Biuro projektowe wysyłkowe gotowych projektów budowlanych
na terenie całej Polski za pośrednictwem kuriera pocztowego