Charakterystyka budynku:
Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³
Restauracja Doha-Qatar 7
Kod firmowy projektu: DOQ-RS-D-7
Numer firmowy projektu: 066
Charakterystyka budynku:
Typ projektu: Wolnostojący
Powierzchnia użytkowa: xX m²
Dach: Czterospadowy
Kąt nach. dachu: 40°
Kubatura: xxx m³
Restauracja Doha-Qatar 7
Kod firmowy projektu: DOQ-RS-D-7
Numer firmowy projektu: 066
„Restauracja poziomu szóstego 6 ” – „Restauracja Doha-Qatar 7” , typu: „z pełną kuchnią i dużym noclegiem”
„Restauracja poziomu szóstego 6” – Projekt opracowany w Arabskim Stylu Architektonicznym „Restauracja Doha-Qatar 7” . Jest to typ restauracji, która posiada na parterze kuchnię i dwie sale bankietowe: sala bankietowa 1 o powierzchni – 205,09m2 i sala bankietowa 2 o powierzchni – 348,37m2 oraz cztery tarasy konsumpcyjne o powierzchniach Nr 1 – 111,71m2 + Nr 2 – 56,60m2 + Nr 3 – 47,86m2 + Nr 4 – 64,47m2 razem o powierzchni 280,64 m2 , które są częściowo zadaszone balkonami.
Na piętrze jest zaprojektowanych 30 pokoi typu „hotelowego” w których może noclegować 67 osób co dobę. 30 pokoi, w tym: 1-osobowych – 2 szt. ; 2-osobowych – 20 szt. ; 3-osobowych – 7 szt. ; 4-osobowych – 1 szt. Wszystkie pokoje posiadają oddzielne łazienki z wyjątkiem czterech pokoi, które posiadają jedną łazienkę na dwa pokoje w wydzielonych segmentach noclegowych.
WC dla niepełnosprawnych znajduje się na parterze, a WC dla kobiet i WC dla mężczyzn znajduje się piwnicy.
Personel do budynku restauracji wchodzi od strony piwnicy, gdzie ma szatnie, pomieszczenie socjalne, łazienkę. Produkty spożywcze dostarcza się do restauracji od strony piwnicy i przez parter od strony tylnego parkingu, przez korytarz do kuchni. Personel ma możliwość spania w nocy w piwnicy w pomieszczeniu socjalnym. Wysokość kondygnacji w piwnicy 3,25m , wysokość kondygnacji parteru i piętra po 3,25m. W budynku restauracji są cztery klatki schodowe: jedna z piwnicy na parter – tylko dla personelu oraz trzy klatki schodowe od piwnicy po piętro dla klientów i personelu.
Parametry budynku „Restauracja poziomu szóstego 6” „Restauracja Doha-Qatar 7”:
Powierzchnia zabudowy – 1.720,16m2 ; kubatura – 16.766,29m3 ; kąt nachylenia połaci dachowej 15O ; wysokość budynku w kalenicy – 11,95m ; minimalna potrzebna powierzchnia działki budowlanej (tylko pod sam budynek, nie licząc parkingu) 3.408,45 m2 ; minimalna szerokość działki – 64,07m ; minimalna długość działki – 53,20m ; szerokość budynku – 54,20m ; długość budynku – 45,20m.
Razem powierzchnia użytkowa budynku Restauracji Doha-Qatar 7 – 1.059,85m2 + 1.120,86m2 + 1.057,68m2 = 3.238,39m2
Zestawienie powierzchni pomieszczeń:
Piwnica – część magazynowa i socjalna personelu:
1. Wiatrołap 1 – 8,44m2 ; 2. Kotłownia + skład opału – 16,19m2 ; 3. Korytarz – 11,70m2 ; 4. Klatka schodowa 2 – 20,91m2 ; 5. Schowek sanitarny – 4,11m2 ; 6. Szatnia personelu – 21,97m2 ; 7. Pomieszczenie socjalne 1- 19,83m2 ; 8. Łazienka personelu 1 – 4,74m2 ; 9. Pomieszczenie socjalne 2 – 18,76m2 ; 10. Łazienka personelu 2 – 4,73m2 ; 11. Pralnia z suszarnią – 24,81m2 ; 12. Pomieszczenie gospodarcze 1 – 238,16m2 ; 13. Klatka schodowa 4 – 26,75m2 ; 14. Wiatrołap 2 – 8,86m2 ; 15. Pomieszczenie techniczne – 38,98m2 ; 16. Hall 2 – 77,76m2 ; 17. Hall + schody 1 – 134,94m2 ; 18. Magazyn 1 – 17,47m2 ; 19. Magazyn warzyw 2 – 17,58m2 ; 20. Magazyn produktów sypkich 3 – 17,66m2 ; 21. Chłodnia 4 – 21,55m2 ; 22. Magazyn 5 – 11,96m2 ; 23. Magazyn 6 – 12,03m2 ; 24. Pomieszczenie gospodarcze 2 – 134,94m2 ; 25. Klatka schodowa 3 – 26,80m2 ; 26. Pomieszczenie techniczne – 48,75m2 ; 27. WC- Męskie – 33,95m2 ; WC- Damskie – 35,52m2 .
Razem powierzchnia użytkowa piwnicy = 1.059,85m2 ;
Parter – część restauracyjna:
1. Pomieszczenie administracyjne – 28,99m2 ; 2. Korytarz – 17,30m2 ; 3. Klatka schodowa 2 – 20,91m2 ; 4. Magazyn 1 – 9,87m2 ; 5. Chłodnia – 7,95m2 ; 6. Pomieszczenie na środki czystości – 4,11m2 ; 7. Zmywalnia naczyń – 29,54m2 ; 8. Przygotowywanie warzyw i jaj – 7,25m2 ; 9. Kuchnia – 53,72m2 ; 10. Wydawanie posiłków – 32,32m2 ; 11. Sala bankietowa 1 – 205,09m2 ; 12. Klatka schodowa 3 – 26,80m2 ; 13. Pomieszczenie techniczne – 48,73m2 ; 14. Lobby + schody – 144,03m2 ; 15. Wiatrołap 1 – 11,94m2 ; 16. WC niepełnosprawnych – 13,19m2 ; 17. Recepcja – 25,37m2 ; 18. Szatnia – 9,81m2 ; 19. Sala bankietowa 2 – 348,37m2 ; 20. Klatka schodowa 4 – 26,75m2 ; 21. Pomieszczenie techniczne 48,77m2
Razem powierzchnia użytkowa parteru = 1.120,86m2
Taras konsumpcyjny 1 – 111,71m2 ; Taras konsumpcyjny 2 – 56,60m2 ; Taras konsumpcyjny 3 – 47,86m2 ; Taras konsumpcyjny 4 – 64,47m2 = 280,64m2
Piętro – część hotelowa:
1. Hall schody 1 – 222,35m2 ; 2. Pokój 2-osobowy – 17,96m2 ; 3. Korytarz – 6,83m2 ; 4. Pokój 2-osobowy – 14,12m2 ; 5. Łazienka na dwa pokoje – 6,91m2 ; 6. Klatka schodowa 2 – 26,80m2 ; 7. Hall 2 – 25,30m2 ; 8. Pokój 2-osobowy – 18,07m2 ; 9. Łazienka – 4,72m2 ; 10. Łazienka – 4,72m2 ; 11. Pokój 2-osobowy – 18,06m2 ; 12. Pokój 2-osobowy – 16,15m2 ; 13. Łazienka – 4,62m2 ; 14. Pokój 3-osobowy – 21,44m2 ; 15. Łazienka – 5,95m2 ; 16. Pokój 2-osobowy – 16,34m2 ; 17. Łazienka – 4,71m2 ; 18. Pokój 2-osobowy – 16,48m2 ; 19. Łazienka – 4,53m2 ; 20. Pokój 3-osobowy – 21,16m2 ; 21. Łazienka – 4,62m2 ; 22. Łazienka – 4,88m2 ; 23. Pokój 3-osobowy – 20,93m2 ; 24. Magazyn czystej bielizny – 12,60m2 ; 25. Łazienka – 5,92m2 ; 26. Pokój 2-osobowy – 23,74m2 ; 27. Pokój 3-osobowy – 23,74m2 ; 28. Łazienka – 7,42m2 ; 29. Magazyn brudnej bielizny – 8,39m2 ; 30. Pokój 1-osobowy – 11,74m2 ; 31. Łazienka – 3,25m2 ; 32. Łazienka – 4,88m2 ; 33. Pokój 1-osobowy – 11,97m2 ; 34. Łazienka – 6,48m2 ; 35. Pokój 3-osobowy – 22,12m2 ; 36. Łazienka – 4,64m2 ; 37. Pokój 4-osobowy – 29,08m2 ; 38. Łazienka – 4,63m2 ; 39. Pokój 2-osobowy – 19,82m2 ; 40. Łazienka – 4,62m2 ; 41. Pokój 2-osobowy – 18,76m2 ; 42. Łazienka – 4,62m2 ; 43. Pokój 2-osobowy – 19,53m2 ; 44. Pokój 3-osobowy – 25,03m2 ; 45. Łazienka – 8,88m2 ; 46. Pokój 2-osobowy – 16,15m2 ; 47. Łazienka – 4,62m2 ; 48. Pokój 2-osobowy – 16,16m2 ; 49. Łazienka – 4,62m2 ; 50. Łazienka – 4,62m2 ; 51. Pokój 2-osobowy – 16,14m2 ; 52. Hall 3 – 42,61m2 ; 53. Łazienka – 4,62m2 ; 54. Pokój 2-osobowy – 16,14m2 ; 55. Pokój 2-osobowy – 16,17m2 ; 56. Łazienka – 4,64m2 ; 57. Łazienka – 4,64m2 ; 58. Pokój 2-osobowy – 16,18m2 ; 59. Łazienka – 4,38m2 ; 60. Pokój 2-osobowy – 13,92m2 ; 61. Łazienka – 4,38m2 ; 62. Pokój 2-osobowy – 13,91m2 ; 63. Klatka schodowa – 26,75m2 ; 64. Korytarz – 6,47m2 ; 65. Łazienka na dwa pokoje – 6,99m2 ; 66. Pokój 3-osobowy – 19,63m2 ; 67. Pokój 2-osobowy – 12,58m2 ;
Razem powierzchnia użytkowa piętra = 1.057,68m2
UWAGA: Do klasyfikacji poziomów restauracji Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, przyjęło po uwagę poziom skomplikowania przygotowywanych posiłków w projektowanej restauracji wraz z opracowany pod to układem pomieszczeń oraz ich ilością (opracowanym układem ergonomicznym budynku restauracji, czyli zgodnie z technologią wymaganą przez Sanepid w Polsce), a co za tym idzie również jest to związane z wielkością budynku restauracji. Biuro Projektowe Architektoniczne „Domy z całego świata”, opracowało 8 osiem poziomów restauracji. Od pierwszego poziomu 1 do ósmego poziomu 8.
Z czego poziom pierwszy 1 restauracji, oznacza, że jest to restauracja o bardzo prostym procesie technologicznym przygotowania posiłków i prostym procesie obsługi klienta. Natomiast „Restauracja poziomu ósmego 8” oznacza to, że zaprojektowana restauracja jest przeznaczona pod przygotowani bardzo skomplikowanych dań wraz z możliwością noclegu oraz profesjonalną obsługą: kucharze i kelnerzy. Czyli jest to restauracja bardziej „wykwintna” dla bardziej wymagającego klienta.
„Restauracja poziomu szóstego 6 ” – „Restauracja Doha-Qatar 7” , typu: „z pełną kuchnią i dużym noclegiem”
Kalkulacja cenowa ryzyka finansowego budowy „Restauracji poziomu szóstego 6” – „Restauracja Doha-Qatar 7” :
Ze względu na gabaryty restauracji minimalna wymagana powierzchnia działki budowanej pod budowę tej restauracji, jest o powierzchni 35 arów. Przy czym to jest działka na którą wchodzi tylko sam budynek wraz z tarasami konsumpcyjnymi i ma zachowane minimalne odległości od działek sąsiednich. Więc, aby budynek restauracji w pełni spełniał swoje przeznaczenie i podkreślał swoje walory architektoniczne, gastronomiczne, hotelarskie oraz był odpowiednio zlokalizowany w stosunku do sąsiednich budynków, zalecane jest kupienie pod budowę tej restauracji działki o powierzchni 50 arów.
Ponieważ budowa takiej restauracji kosztuje około 9.000.000zł, bez względu na jej lokalizacją, więc najważniejszym i najtrudniejszym etapem budowy tego budynku komercyjnego (czyli budynku przynoszącego zyski i utrzymanie dla całej rodziny posiadającej ten budynek oraz jej pracowników) jest znalezienie działki budowlanej o dobrej lokalizacji, oczywiści biorąc pod uwagę dostęp do klienta.
– Najlepszym i najprostszym sposobem do znalezienia sobie działki budowlanej jest budowa restauracji przy już istniejącym parkingu przy drogach tranzytowych, na których poruszają się TIRy i turyści, czyli są to drogi: autostrady, drogi ekspresowe, drogi krajowe i wojewódzkie.
– Dobą lokalizacją dla restauracji jest jej budowa przy drodze tranzytowej na obrzeżach każdego miasta. W tym przypadku można dodatkowo robić imprezy okolicznościowe np. małe wesela (budynek posiada dwie sale: konsumpcyjna i taneczną), chrzciny, komunie, stypy, osiemnastki, imieniny, urodziny, sylwestry noworoczne, andrzejki oraz bankiety firmowe dla pracowników, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji, jest jej budowa w miastach turystycznych np. Zakopane, Krynica Górska, Sopot, Rabka, Karpacz, Świnoujście, Władysławowo, itp.
– Dobrą lokalizacją dla restauracji jest również budowa jej w dużym miasta przemysłowych np. Warszawa, Kraków, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Poznań, Szczecin, itp.
Nie zaleca się kupowania działki taniej w nie atrakcyjnym miejscu, bez tak zwanego „dobrego dostępu do klienta”, gdyż wówczas nie ma możliwości uzyskania żadnych racjonalnych korzyści finansowych z prowadzenia owej restauracji. Więc za działkę lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć konkretne zyski, gdyż budowa restauracji bez względu na lokalizację działki zawsze kosztuje 9.000.000zł. A restauracja jest budynkiem komercyjnym (zarobkowym, dochodowym), a nie budynkiem mieszkalny.
Do kalkulacji ryzyka finansowego inwestycji związanej z budową „Restauracji Doha-Qatar 7” – „Restauracja poziomu szóstego 6” przyjęto lokalizacją przy istniejącym parkingu autostrady poza miastem (na trasie tranzytowej, przelotowej w polach lub lasach) w okolicach Wrocławia w województwie Dolnośląskim.
Ceny działek wahają się w przedziale od 10.000zł za ar do 30.000zł za ar. Do szacowania kosztów przyjęto działkę o powierzchni 50 arów po 23.000zł za jeden ar.
50 arów x 23.000zł/ar = 1.150.000zł
Wartość zakupionej działki pod budowę restauracji jest 1.150.000zł.
Do wyceny budowy budynku restauracji przyjęto 2.900zł za jeden metr kwadratowy dla parteru i piętra o wysokości kondygnacji 3,25m oraz 2.300zł za jeden metr kwadratowy budowę piwnicy o wysokości 3,25m. Czyli:
Piwnica: 1.060m2 x 2.300zł/m2 = 2.438.000zł
Parter: 1.121m2 x 2.900zł/m2 = 3.250.900zł
Piętro: 1.058m2 x 2.900zł/m2 = 3.068.200zł
Razem budowa restauracji = 8.757.100zł
Cały „szacowany” koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki to – 1.150.000zł + 8.757.100zł = 9.907.100zł. Jest to kwota jaką powinien mieć inwestor na budowę projektowanej przedmiotowej restauracji wraz z zakupem pod nią działki budowlanej.
UWAGA: Słowo „szacowany” koszt budowy restauracji oznacza to, że: ostateczny koszt budowy restauracji zależy od jakości zastosowanych przy budowie restauracji materiałów budowlanych. A więc od ceny zastosowanych materiałów wykończeniowych. Rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych sprzedawanych w polskich hurtowniach budowlanych, jest o rozpiętości pomiędzy najtańszym produktem, a najdroższym produktem nawet trzykrotna, np. płytki ceramiczne, można kupić w cenie 40zł/m2 , a również można płytki kupić za cenę 120zł/m2 .
Prace wykończeniowe stanowią 50% kosztów całej budowy.
Koszt budowy budynku restauracji, również zależy od stawek roboczo-godziny za jakie robotnicy wybudują budynek. Stawki te są różne, w zależności od rejonu Polski. Do oszacowania kosztów budowy restauracji przyjęto stawki z terenu województwa Dolnośląskiego.
Zarobek (zyski) jaki można osiągnąć z tej „Restauracji Doha-Qatar 7” „Restauracja poziomu szóstego 6”, przyjęto szacunkowo:
– średnia cena objadu 50zł – zarobek na czysto 15zł
– średnia cena śniadania 25zł – zarobek na czysto 7zł
– średnia cena kolacji 25zł – zarobek na czysto 7zł
W budynku restauracji na piętrze jest 30 pokoi, w których może mieszkać co noc 67 osób. Cena noclegu 50zł za jedną dobę – zysk na czysto 30zł.
Do kalkulacji przyjęto średnio wynajęcie co dobę, pokoi przez 50 osób. Głównie przez kierowców TIRów:
50 osób x 30zł (zysk) = 1.500zł – zysk na dobę
kierowca TIRa i inna osoba noclegująca musi zjeść kolację i śniadanie – czyli zysk 7zł + 7zł = 14zł
50 osób x 14zł (zysk) = 700zł – zysk na dobę
Do kalkulacji przyjęto, że co dziennie do restauracji w ciągu 12 godzin przyjedzie 150 samochodów osobowych po 4 głodne osoby, czyli 600 klientów, którzy zjedzą objad, średnio po 50 zł – czyli zysk 15zł.
600 osób x 15 zł (zysk) = 9.000zł – zysk na dobę
Razem codzienny zysk jaki może osiągnąć projektowana „Restauracji Doha-Qatar 7” „Restauracja poziomu szóstego 6”:
– wynajęcie pokoi dla 50 osób – 1.500zł zysk na dobę
– śniadanie i kolacja dla 50 osób – 700zł zysk na dobę
– objady dla 600 osób – 9.000zł zysk na dobę
Razem – 11.200zł zysk na dobę
Zysk na jeden miesiąc:
30 dni x 11.200zł zysk na dobę = 336.000zł – średni zysk na jeden miesiąc
Zysk na jeden rok:
12 miesięcy x 336.000zł = 4.032.000zł – zysk na jeden rok
Połowa zarobionych pieniędzy w restauracji, czy 4.032.000zł : 2 = 2.016.000zł, czyli kwota 2.016.000zł jest przeznaczona na co miesięczne wypłaty dla pracowników i właściciela restauracji .
Przyjęto, że restauracja pracuje codziennie, czyli są cztery zmiany i na każdej zmianie jest średnio 8 osób. Czyli w restauracji pracuje 32 osoby. W przypadku zatrudnienia 32 osób w restauracji (gdyż jest to praca zmianowa całodobowa) wychodzi średnia wypłata brutto na osobę 2.016.000zł : 12 miesięcy = 168.000zł (wypłaty miesięczne dla 32 pracowników).
168.000zł : 32 osób = 5.250zł – jest to miesięczna wypłata brutto dla każdego z 32 pracowników.
3.570zł – jest to miesięczna wypłata netto dla każdego z 32 pracowników.
Pozostała zarobiona kwota, w ilości 2.016.000zł stanowi tylko wyłączny zysk dla właściciela restauracji i tworzy ona stopę zwrotu dla nowo-wybudowanej restauracji.
Wyliczenie stopy zwrotu inwestycji:
– roczny zysk restauracji, który ma tylko właściciel restauracji – 2.016.000zł
– koszt budowy restauracji wraz z zakupem działki – 9.907.100zł
Stopa zwrotu restauracji = 9.907.100zł / 2.016.000zł = 4,914 lata
Cała inwestycja polegająca na zakupie działki budowlanej i budowie restauracji zwróci się właścicielowi restauracji po niecałych 5 latach, a dokładniej pisząc po 59 miesiącach.
Inwestycja, która zwraca się po 5 latach w 100% – to znaczy, że jest to dobra inwestycja.
Za dobre inwestycje biznesowe uważa się takie, które zwracają się w 100% w przedziale czasowym od 5 lat do 10 lat. Zazwyczaj budynek po 10 latach użytkowania wymaga lekkiego remontu.
Ostania bardzo ważna uwaga: Najważniejsze jest kupienie działki o dobrej lokalizacji z dobrym dostępem do dużej ilości klientów, nawet kiedy za nią więcej się zapłaci, gdyż głównie to gwarantuje sukces nowej inwestycji w tym biznesie. Jeśli wybuduje się budynek restauracji w złej lokalizacji, to wówczas jest go bardzo trudno komukolwiek sprzedać. Absolutnie nie należy budowanie restauracji (budynek komercyjny – zarobkowy) traktować jak budowę domu mieszkalnego jednorodzinnego, czy bloku mieszkalnego wielorodzinnego.
Projekt w przygotowaniu
„Doha – Qatar”
Zwykłe
Duże
Wolnostojące
66
DOQ-RS-D-7
Input your search keywords and press Enter.